Шофирайки през малкото селце Нахва в арабското емирство Шарджа, ще ви бъде трудно да забележите нещо необичайно.

Местната архитектура и пейзаж изглеждат доста подобни на тези в планините Хаджар - скалист хребет, който минава по цялото източно крайбрежие на ОАЕ и Оман.

За да откриете уникалността на Нахва, която той споделя само с още едно друго място на Земята, ще трябва да погледнете картата отблизо.

Намалете мащаба на телефона си и ще се появят няколко подобни на поничка концентрични кръга. Това са национални граници, подредени една върху друга. Това е така, защото Нахва е един от двата контраанклава, които съществуват на планетата.

Какво е контраанклав?

Вероятно знаете какво е анклав - част от суверенната територия на една държава, изцяло заобиколена от земя, принадлежаща на друга държава.

Най-популярните примери за анклави са Ватикана и Сан Марино - и двете микродържави в Италия. Контраанклавът добавя допълнителен слой сложност: това е анклав в анклава.

Нахва е част от Шарджа в ОАЕ, но се намира и в оманския анклав Мадха, чиито граници са напълно затворени от три от емирствата на OAE: Фуджейра, Шарджа и Рас ал-Хайма. Това е като матрьошка, но с държави, посочва CNN.

За да усложни нещата още повече - освен че е международен контраанклав, Нахва е и вътрешен анклав в рамките на ОАЕ. Той е част от района Хор-Факкан в Шарджа, който е отделен от континенталната част на собственото си емирство от Фуджейра и Рас ал-Хайма.

Бразилия - пет часови зони и спираща дъха природа

Другият контраанклав

Кога географията на Нахва става толкова изкривена? В основата на това сложно териториално устройство е решение, взето от жителите на местните селца през първата половина на 20 век.

Тъй като владетелите на този регион започват да консолидират границите, за да създадат независими модерни национални държави, жителите на Мадха се заклеват във вярност към султана на Оман, докато тези на Нахва избират владетелите на Ал Кавасим от Шарджа.

Старите връзки са в основата и на единствения друг контраанклав в света: Баарле-Насау/Баарле-Хертог, на холандско-белгийската граница.

Когато през 1843 г. Белгия и Холандия се споразумяват за демаркиране на общата си граница, Баарле се оказва труден за ратифициране поради съществуващите договорености, датиращи от Средновековието.

Следователно границата е разпределена между двете държави почти на база имот по имот. Резултатът е сложно гранично оформление, което създава няколко анклава и контраанклава, част от които с размери само няколко квадратни метра. Говорим за пълен анклавен архипелаг.

Административната сложност на Баарле и Нахва обаче бледнее, в сравнение с това, което доскоро представлява най-необичайния случай на контраанклав по света.

До 2015 г. - годината, в която Индия и Бангладеш подписват международен договор за опростяване на общата си граница, районът Коч Бихар съдържа стотици анклави, десетки контраанклави и наистина уникален случай на контраанклав (известен също като анклав от трети ред ) - Дахала Каграбари.

В това гранично място в стил матрьошка, парцел индийска земя се намира в контраанклав на Бангладеш, разположен в индийски анклав.

След като Индия и Бангладеш разменят територии, остава само един анклав на Бангладеш - Дахаграм-Ангарпота, свързан с континента чрез тесен сухопътен коридор, който Индия се съгласява да даде под наем на Бангладеш.

Животът в Нахва

Няма очевидна нужда от създаването на подобен коридор в Нахва, тъй като няма никакви физически бариери или паспортен контрол от какъвто и да е вид при пресичане на оманската граница в Мадха и след това на емирската граница в Нахва.

Същото важи и ако продължите на запад, докато отново пресичате границите на Оман, преди да влезете отново в континенталната част на ОАЕ.

Може би най-осезаемото проявление на променящите се юрисдикции е опашката пред бензиностанцията на граничната линия.

Постоянният поток от автомобили, идващи от страната на Емирствата, за да се възползват от по-добрите цени на горивата, прави бензиностанцията на Мадха едно от най-натоварените места в града.

Оформлението на границата несъмнено е най-отличителната черта на това място и силно привлича посетители от цял свят. Скалистият, почти лунен пейзаж на тази тясна планинска долина създава интересен контраст, когато шофирате от гъсто населеното крайбрежие, осеяно с курорти.

Пейзажът може да е величествен, но състоянието на пътя - не толкова. На места той е черен, минаващ през доста неравен терен, трудно проходим за обикновени коли.

Всъщност, неравностите на пътя се дължат отчасти на отводнителните канали и планинските потоци, които пресичат района. Именно наличието на вода е направило възможно палмовите горички и селското стопанство да процъфтяват в дъното на долината и е осигурило непрекъснатото обитаване на тази област в продължение на много векове.

Старото селце Нахва обаче е изоставено през 90-те години. Повечето от около 300-те жители на контраанклава сега живеят в Ню Нахва - модерно село, построено на по-високо място на няколкостотин метра от главния път.

Редицата знамена на Емирствата не оставят съмнение относно суверенитета на археологическия център Al Nahwa - една от малкото структури, които срещате край пътя, когато пътувате през анклавите.

Това наскоро открито съоръжение има за цел да предложи поглед върху наследството на района. Оттам няколко пътеки ще ви отведат до исторически интересни места в околните хълмове, като останките от стари наблюдателни кули, както и някои древни скални сечения.

От тази точка следва още един участък от оманска земя, докато се присъедините отново към пътната мрежа на ОАЕ в зоната за отдих Wadi Shees и малко по-на запад от нея - магистралата, водеща до друг многонационален пункт, макар и на с много различен вид.

Това е градският континуум, образуван от Шарджа и Дубай.