Burger King е поредната верига за бързо хранене, която реши да изключи доматите от менюто на ресторантите си в Индия, на фона на сериозното им поскъпване в последните месеци, пише CNN.

Месец по-рано от McDonald’s обявиха, че временно ще премахнат доматите от рецептите на своите бургери в страната, като основната причина за това е ниското предлагане и проблеми с качеството им.

Към тази мярка се присъедини и Burger King, откъдето посочват, че доматите в най-скоро време ще се завърнат в индийското им меню. Липсата им се дължи на „непредвидени условия в страната, които влошиха качеството на доматите, намали реколтата и оскъпи цените им“.

От Burger King не уточняват дали премахването на доматите ще засегне всичките ресторанти от веригата в Индия или само част от тях.

От Индийската централна банка наскоро повишиха прогнозата си за инфлацията през 2023 г. Очаква се тя да възлезе на 5.4% спрямо предходната прогноза от 5.1 на сто, като причината за това е повишението в цените на храните. 

„Сериозното поскъпване на зеленчуците, засягащо най-вече доматите, ще окаже допълнителен натиск върху инфлацията през следващите месеци“, посочиха от банката.

Доматите са една от най-важните съставки в индийската кухня. Стойността им през последните месеци се повиши с 400%, главно заради високите температури и обилните валежи в страната.

Цената на доматите в столицата Ню Делхи скочи тази седмица до 1.29 спрямо 0.33 долара през януари, според данни на националната статистика.

Само определени райони в Индия са благоприятни за отглеждането на домати. Климатичните проблеми оставиха жителите на най-многолюдната държава в света без сериозно предлагане на една от любимите им храни.