Хаос от вдлъбнат и изгорен метал, който преди десетилетия представлява състезателен автомобил Ferrari, беше продаден на търг на Sotheby’s в Калифорния за 1.9 милиона долара.

Макар че да е изненадваща, това не е толкова ужасна инвестиция, колкото изглежда (особено ако купувачът не мисли само за пари) - колата носи състезателна история и слава и на новия си собственик, пише CNN.

Една от само 13 създадени, тази Ferrari Mondial I от серията Spider от 1954 г. не е един от приказните V12 модели на компанията, а съвсем различен дизайн. Четирицилиндровият автомобил се радва на по-малък и по-лек двигател.

Печеливш дизайн

Ferrari печели световни титли през 1952 и 1953 г. с автомобили с този дизайн, откъдето идва и името му - Mondial.

Известен с номера на шасито си - 0406 MD, продаденият на търг автомобил първоначално е построен с корпус на италианската дизайнерска фирма Pinin Farina, която впоследствие се преименува на Pininfarina.

Още през 1954 г. колата е карана от Франко Кортезе - същият, който години по-рано извежда Ferrari до първата й победа.

Сложна история

Както при много винтидж състезателни коли, и тази има сложна история. Година след създаването си тя получава различен корпус от компанията Scaglietti, преди да бъде изпратена в Съединените щати през 1958 г.

В един момент в края на 50-те или началото на 60-те години автомобилън е разбит и изгорен. Десетилетия по-късно детайлите около това събитие са неясни. Дотогава оригиналният му двигател също е заменен.

Колата е купена от колекционера на Ferrari Уолтър Медлин през 1978 г., като прекарва последните 45 години в сегашното си състояние.

Най-скъпият автомобил Ferrari, продаван някога на търг, е 1962 Ferrari 250 GTO. Той е пласиран от Sotheby's. през 2018 г. за 48.4 милиона долара.

Ferrari Mondial Spiders в добра форма може да се продаде за малко над 2 милиона долара, според Брайън Раболд, вицепрезидент по автомобилно разузнаване в Hagerty - компания, която се занимава с колекционерски коли. През последните години някои са продадени за 5 милиона долара.

След инвестиция от милион долара колата може да бъде върната в първоначалния й облик, смята Раболд. Така новият собственик може да спечели малко пари от инвестицията си. Това обаче не е основната причина някой да иска да купи парчето метал.

„Продажната цена не оставя много място за печалба, но за новия собственик по-голямата награда може да е възможността да върне този исторически автомобил до първоначалното му състояние“, според експерта.

В цената, платена за автомобила, се включва и комисионата за аукционера. Името на купувача не се разкрива.