Италианският производител на спортни автомобили Ferrari обяви 24% скок на печалбата за първото тримесечие - до 297 млн. евро, както и 10% увеличение на доставките вследствие на огромното търсене на новите модели от марката. 

“Книгата ни с поръчки вече се простира до 2025 г.,” заяви главният изпълнителен директор Бенедето Виня.

Приходите и печалбата на Ferrari бяха по-добри от предварителните очаквания на Уолстрийт, а компанията запази оптимистичните си прогнози за цялата година. Акциите на автопроизводителя вчера затвориха с повишение в цената от 5% след излизането на отчета.

Приходите на Ferrari нарастват с 20% на годишна база - до 1.43 млрд. евро, в сравнение с отчетени 1.19 млрд. евро за първото тримесечие на 2022 г.

Това се дължи отчасти на по-богатата гама от продавани модели и на увеличение на “персонализациите,” които могат да добавят стотици хиляди долари към цената на едно ново Ferrari.

От компанията насърчават повече от своите клиенти да се възползват от тези опции, като част от по-общите си усилия за увеличаване на маржа на печалба.

Тези усилия се отплащат, тъй като печалбата на Ferrari преди лихви и данъци (EBIT) нараства с цял процент на годишна база до 26.9%.

Ferrari е доставила 3 567 автомобила през първото тримесечие, което е с 10% повечето отпреди година. Увеличението на доставките се дължи на по-голямото търсене на моделите Portofino M, 296 GTB (хибрид) и 812 Competizione.

От Ferrari обявиха, че са започнали да увеличават производството на модела Daytona SP3 през първото тримесечие. Компанията планира да произведе едва 599 броя от него, като цената започва от малко над 2.2 млн. долара. Всичките 599 броя вече са продадени.

Въпреки дългия списък от чакащи, Виня казва, че Ferrari отново е започнала да приема поръчки за наподобяващия SUV модел Purosangue, чиято базова цена е около 400 000 долара.

Компанията временно беше спряла приемането на поръчки за Purosangue заради неочаквано голямото начално търсене.

Доставките на Purosangue в Европа ще започнат преди края на второто тримесечие, а в САЩ през третото.

Ferrari представи един нов модел през първото тримесечие – кабриолет версия на купе модела Roma.

Въпреки по-добрите резултати през първото тримесечие, от Ferrari запазиха предишната си прогноза за цялата година. Компанията все още очаква приходи от около 5.7 млрд. евро през 2023 г. и коригирана печалба на акция между 6 и 6.20 евро.

Тя също така прогнозира EBIT от 26% вследствие на продажбите на Daytona SP3 и Purosangue.