На поточната линия в завод на стартъп компания в Хосур, недалече от Банагалор в южната част на Индия, кипи светкавична активност.

Тук затворници в черни униформи произвеждат по един чисто нов електрически скутер на всеки 90 секунди, докато ръководителите анализират рязко нарастващите продажби на компанията.

“Електрификацията при превозните средства на две колела е страшно бърза,” казва пред CNN Тарун Мехта. 33-годишният мъж e главен изпълнителен директор на Ather Energy - производител на електрически скутери, който напоследък отчита бум в търсенето.

Преди три години компанията продава по около 200 броя на месец, докато сега пласира с лекота по около 15 000. “Приходите скачат,” казва Мехта.

Така изглежда Индия по време на процеса по електрифициране на огромния ѝ пазар на лични превозни средства, което се очаква да се превърне в индустрия на стойност 100 млрд. долара до 2030 г.

В най-многолюдната страна в света основният фокус е върху превозните средства на две и три колела, които са около четири пъти повече от останалите средства за придвижване, като автомобилите.

Разходка из Ню Делхи или Бангалор потвърждава това. Електрически мотопеди, които се продават и на цени от около 1 000 долара, се движат по многото задръстени от трафика улици.

Те са определяни от природозащитници и местни власти като начин за разчистване на част от токсичния смог, който често задушава метрополисите в страната.

Регистрациите на подобни превозни средства скачат с над 10 пъти за последните три години. В индийската столица много рикши, които преди това се задвижваха с крака, сега използват батерии, за да транспортират хората из града.

Установени играчи, като Hero MotoCorp - най-големия производител на двуколесни превозни средства в света, инвестираха сериозно в електрифицирането на своите продукти.

Подобно на много държави, Индия се стреми към зеленото бъдеще, като си е поставила за цел електромобилите да съставляват една трета от продажбите на всички частни автомобили и 80% от дву и триколесните превозни средства до края на десетилетието.

По този начин страната се надява да предостави модел за други развиващи се държави. За да се стигне до там обаче, има няколко препятствия, които трябва да бъдат преодолени, в това число понижаването на цените и подобряването на инфраструктурата, твърдят експерти.

Революция на две колела

“През последните три години пазарът набра сериозна инерция,” казва Браджеш Чибер, партньор в McKinsey, който оглавява мозъчния тръст на компанията по въпросите на бъдещето на мобилността в Индия.

Миналата година близо 7% от всички продадени двуколесни превозни средства са електрически, като броят им се увеличава от “почти пренебрежимо ниво преди три години” до 1 милион, отбелязва той.

В основата на тази тенденция е силната държавна подкрепа. Чрез програмата FAME, която стартира през 2019 г., се наливат над 100 млрд. рупии (около 1.2 млрд. долара) в субсидирането на електрически превозни средства за потребители и се изграждат хиляди зарядни станции в цялата страна.

Субсидиите играят огромна роля за все по-голямото потребление на този тип превозни средства.

От Ather считат този преход за “революция”, а компанията е един от десетките стартъпи, които се възползват от тази тенденция. В страната има най-малко 55 други производители на електрически превозни средства, които се опитват да задоволят търсенето.

Индия обаче едва сега започва. Въпреки продадените 1 милион броя през миналата година, това е капка в океана, в сравнение с “общия парк от дву и триколесни превозни средства в страната, който наброява 250 млн., като това оставя огромно място за устойчив растеж,” според Международния икономически форум.

Тъй като общественият транспорт е относително недоразвит, този тип превозни средства – мотопеди, мотоциклети и рикши, са много важни и съставляват цели 80% от продажбите на всички превозни средства.

Друг фактор е ранното навлизане от страна на компании за доставка и логистика, които са привлечени от по-ниските оперативни разходи при електрификацията и от усилията за намаляване на своите въглеродни отпечатъци.

Гигантът в електронната търговия Flipkart и компанията за доставка на храна Zomato са поели ангажимент да преминат изцяло към електрически превозни средства до 2030 г.

Място за растеж

Въпреки въодушевлението и рекламата, експерти твърдят, че остават три основни предизвикателства.

Подобно на други места, Индия изостава по отношение на зарядната инфраструктура. Властите работят по въпроса, пускайки в експлоатация зарядни мрежи в 68 града в 25 щата, както и по десетки магистрали и скоростни пътища.

Индия обаче е една от най-големите държави в света с хиляди градове и 28 щата, както и с много разпръснати, слабо развити селски райони.

Това означава, че страната трябва да извърви дълъг път и да вложи много средства. От Международния икономически форум изчисляват, че ще са необходими близо 285 млрд. долара за пълното електрифициране на пазарите на дву и триколесни превозни средства в Индия.

Експерти също така казват, че е необходимо повече обучение, тъй като клиенти поставят под въпрос безопасността, надеждността и стойността на превозните средства на батерии. Някои потребители смятат, че цените на тези модели все още са прекалено високи.

Чибер твърди, че е необходимо повече време, за да може хората да осъзнаят икономическите ползи от електрификацията на превозните средства, като спестяване от гориво или разходи за поддръжка.

Производители на двуколесни превозни средства твърдят, че при относително високите цени на горивата в Индия е необходимо по-малко от година за един потребител да усети разликата от покупката на електрическо превозно средства, в сравнение с разходите при управлението на превозно средство с двигател с вътрешно горене.

“Потребители все още изпитват известни колебания относно закупуването на електромобили,” отбелязва Чибер. “В бъдеще, когато цените на батериите паднат с увеличаването на мащабите от страна на производителите, цялостното уравнение ще се балансира.”