Самолет Airbus на авиокомпанията Ural Airlines каца в руския град Екатеринбург на 14 ноември миналата година. След това остава на земята.

Три дни по-късно резервна част, която е от съществено значение за навигационните системи на самолета и струва над четвърт милион долара, производство на щатската компания Northrop Grumman, пристига за машината, сочат данни на руските митнически власти.

Седмица по-късно - на 24 ноември, самолетът A320 излита за Москва и оттогава не е спирал да превозва пътници в Русия и Централна Азия, сочат данни за проследяване на полетите.

Въпреки санкциите на Запада, които имаха за цел да попречат на руските превозвачи да осигуряват части за своите самолети Airbus и Boeing, Ural Airlines е внесла над 20 от произведените в САЩ устройства, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., сочат митнически данни.

Резервни части за самолети на стойност най-малко 1.2 млрд. долара са се насочили към руски авиокомпании от май миналата година, когато повечето щатски и европейски търговски ограничения и забрани за износ вече бяха в сила, до юни тази година, показва анализ на Reuters на митническите данни.

Оборудването варира от съществено важни части, като устройствата на Northrop Grumman, клапани за налягането в салона, дисплеи за пилотската кабина и колесници до по-обикновени неща, като кафемашини, телефони за стюардесите и седалки за тоалетни.

Митническите записи показват, че частите са стигнали до Русия чрез посредници в страни, като Таджикистан, Обединените арабски емирства, Турция, Китай и Киргизстан – нито една от които не подкрепя санкциите на Запада срещу Русия.

Посочената от Reuters сума от 1.2 млрд. долара е по-малка от общия брой на внесените части за самолети, тъй като включва само директните доставки за авиокомпаниите, но не и частите, доставени до други компании в Русия.

Руските авиокомпании "разрешиха проблема" с това как да развиват дейност в условията на санкции, казва Олег Пантелеев, ръководител на московския мозъчен тръст AviaPort.

"Първоначално това беше шок и никой не знаеше какво да прави. Два или три месеца по-късно бяха установени нови канали за доставки, а след 6-9 месеца се появиха доста алтернативи, което позволи намаляване на цените и на времето за доставка."

Заместник-изпълнителният директор на Ural Airlines Кирил Скуратов е отказал коментар пред Reuters за това как неговата авиокомпания си набавя части, завявайки, че това е "ненужна информация."

След като са прегледали списъка на Reuters, от Northrop Grumman са заявили, че не са установили продажби и ремонтни услуги от страна на компанията към руски търговски субекти.

Санкциите на Запада със сигурност обаче утежниха живота на руския авиационен сектор. В средата на 2022 г. източници от авиационната индустрия описаха как някои руски авиокомпании разглобяват самолети за части.

Руският превозвач S7 Airlines пък обяви през юни миналата година, че се е наложило се откаже от плановете си за пускането на нискотарифен оператор, защото не може да получи поръчаните от Airbus самолети.

Подобно на щатския си конкурент Boeing, европейският самолетостроител Airbus прекъсна отношенията си с руски клиенти, когато санкциите влязоха в сила.

Въпреки това, към 1 май тази гoдина руски превозвачи са разполагали с 541 западни самолета в активна експлоатация или в процес на поддръжка, според данни на швейцарската компания ch-aviation.

Това е почти колкото преди войната, ако бъдат взети предвид 75-те самолета на руски авиокомпании, които бяха иззети от чуждестранните си собственици, според данните на ch-aviation.

Руските авиокомпании са транспортирали 10.1 милиона пасажери през юни, според руската статистическа служба Росстат, в сравнение с 8.87 милиона през юни 2022 г. и 11.1 милиона през юни 2021 г.

Без западните самолети руските авиокомпании е трябвало да ограничат значително дейността си, защото разполагат само с около 150 руски пътнически самолета, според данните на ch-aviation.

Преди търговските ограничения Ural Airlines, Aeroflot, S7 и други руски превозвачи разчитаха на поддръжка от страна на глобални компании, като германската Lufthansa Technik.

Когато тези компании спряха да предоставят услуги (Lufthansa Technik обяви, че е преустановила продажбите на Русия на 28 февруари 2022 г.), руските превозвачи се обърнаха към по-малки доставчици.

През април 2022 г. екипът по поддръжката на S7 е започнал да внася части от компания в Молдова на име Air Rock Solutions, според митническите данни. В следващите 14 месеца S7 е получила части най-малко за 1.23 млн. долара от Air Rock.

Иван Мелников, главен изпълнителен директор на Air Rock и на друг дистрибутор на части за самолети в Молдова на име Aerostage Services, отрича да е продавал продукти на Русия. Твърди, че повечето му клиенти са в ОАЕ и Киргизстан.

Повечето от доставките, описани в руските митническите данни, като идващи от Air Rock и Aerostage, са поели по заобиколни маршрути, преминавайки през ОАЕ или Киргизстан.

Молдовският бизнесмен не е отговорил на въпрос дали това е индикация, че негови клиенти в тези страни са пренасочвали доставките за руски авиокомпании.

Серийният номер, посочен в руските митнически данни за устройството на Northrop Grumman, изпратено до Екатеринбург през миналата година, показва, че частта е произведена през октомври 2008 г. и е използвана в различен самолет, в това число и в такъв в Саудитска Арабия преди 6 години.

Митническите данни също така показват как части са изпращани през Киргизстан и ОАЕ, като в единия от случаите те идват от компания, регистрирана през септември 2022 г. в една от свободните икономически зони на Дубай.

Руски авиопревозвач на име Nordwind Airlines изглежда е използвал и семейни връзки, за да осигурява части за 12 самолета Airbus и 15 Boeing в своя флот.

Компанията е собственост на руската бизнесдама Карин Букри и е внесла стотици части от Ramses Turizm, която пък е базирана в турския курорт Анталия и е собственост на нейния съпруг Рамазан Акпинар.

Акпинар е потвърдил пред Reuters, че е собственик на Ramses Turizm и че е женен за Букри, но не е отговорил на въпросите за износ на части за Nordwind.

Руските митнически данни показват, че Nordwind е спряла да получава части от Ramses Turizm три дни, след като Reuters са се свързали с тях. Авиокомпанията обаче е пордължила да внася части от друга турска компания на име Na Havacilik ve Teknik, която също е базирана в Анталия.

Nordwind също така е внасяла части чрез подразделението си за поддръжка NW Technic. Главният изпълнителен директор Валери Пашаев е заявил пред Reuters, че неговото подразделение е фокусирано единствено върху поддръжката на самолетите и не доставя частите.

"Хората ми носят части и ми казват къде да ги монтирам. Аз вземам частите и ги монтирам", казва Пашаев.