На пръв поглед Хидра по нищо не се различава от съседите си. Подобно на други острови в Егейско море, той има бели улици, изпълнен с ароматен жасмин въздух и спиращи дъха гледки към блестящите сини води наоколо.

Това, което отличава Хидра от останалите, е предпочитаният начин на транспорт. Местните жители са устояли на шума на клаксоните и са прегърнали ритмичния звук на конски копита.

Тук колите не просто липсват, те умишлено се държат настрана, разказва CNN. Забраната за моторни превозни средства (с изключение на противопожарни коли, боклукчийски камиони и линейки) е залегнала в местното законодателство.

Населението на гръцкия остров от около 2500 души се придвижва с помощта на мулета, магарета и малки коне.

Слизайки от ферибота на пристанище Хидра - сърцето на острова, посетителите са посрещнати от малки кончета, грациозно проправящи си път през калдъръмените улици. Те дават възможност на туристите да усетят спокойната крачка на острова.

Докато се скитате из странните улички на Хидра, е обичайно да станете свидетели на това как местните жители се занимават с ежедневните си дела, придружени от своите четириноги другари.

От Каминия - спокойно село на южното крайбрежие, изпълнено с традиционни каменни къщи, до Мандраки на западните брегове на острова, популярен със своите девствени води и спокойна аура, Хидра е преплетен с тяхното присъствие.

„Това е остров, който наистина ви връща назад във времето“, казва Хариет Джарман, собственик на компанията за конни преходи Harriet’s Hydra Horses. „Целият транспорт на този остров се извършва с коне или мулета. Тъй като няма коли, животът на всички е малко по-спокоен,” допълва тя.

Няма коли? Няма проблем

Връзката на Джарман с Хидра започва преди 24 години, когато майка й я води на острова на почивка и това решение променя живота им, превръщайки парчето земя в техен постоянен дом.

Десетилетие по-късно, по време на икономическата криза в Гърция, Джарман е изправена пред риска да продаде любимия си кон Клои. Решена да го задържи, тя създава свой бизнес с конни преходи.

„Писна ми всички да ми казват да я продам, защото е скъпо да държиш кон“, спомня си тя. „Помислих си - добре, ще покажа на хората причините, поради които аз самата искам да остана на острова.“

Днес компанията разполага с 12 коня, предлагайки обиколки с екскурзовод по пътеките на острова, водени от опитни ездачи.

Тези пътувания стигат до многобройните старинни манастири и живописни плажове на Хидра. Ездачите им дори могат да се освежават във водите заедно с конете.

Наследство, издълбано в отпечатъци от копита

Решението да се използва само традиционният транспорт с коне - известен като cáiques, отдава почит на богатото наследство на острова и ангажимента му към устойчив начин на живот.

През 18 и 19 век Хидра процъфтява като оживен морски център. Но с настъпването на 20 век, донесъл моторизирания транспорт в останалата част на Гърция, тесните и стръмни улици на острова, съчетани със скалистия терен, правят колите непрактични за придвижване.

И така местните решават да се придържат към конния транспорт, който може да пресича неравния пейзаж по-ефективно. С течение на времето това се вкоренява в културата и начина на живот на Хидра.

Магаретата и мулетата стават неразделна част от идентичността на острова и са използвани за транспортиране на стоки, строителни материали и хора– традиция, която продължава и до днес.

„Всички тук живеят на техен гръб“, казва Джарман. „Те са нашите коли и ръце, пренасящи всичко – от строителни материали и мебели до багаж и пазаруване.“

23 гръцки острова, които да посетите през 2023 г.

Артистичен рай

Липсата на автомобили допринася за неоспоримото спокойствие на острова, привличайки творци от всички краища на света, включително известната италианска актриса София Лорен, която се влюбва в Хидра, докато снима „Момче върху делфин“ през 1957 г.

„Хидра предлага прекрасни цветове, красива светлина и уникална атмосфера, която е вдъхновила много хора“, казва дизайнерът на бижута Елена Вотси.

Известна с работата си, която съчетава традиционното майсторство с модерната естетика, тя черпи вдъхновение от гръцкото си наследство, както и от природата и геометрията.

Въпреки че е родена в Атина, Вотси казва, че е прекарвала летата и ваканциите си на Хидра, посещавайки баща си. Тя посочва, че липсата на автомобили го прави вълшебно място за работа и вдъхновение за дизайните от началото на кариерата й.

„Слънцето, скалите и шарките на вълните ме вдъхновиха. Естествената красота и уникалността на острова оказаха значително влияние върху моя творчески процес“, посочва творецът.

През 2003 г. тя е поканена да участва в изработването на нов дизайн за медала на летните олимпийски игри на Международния олимпийски комитет.

След като получава поканата, Вотси се отправя към дома си в Хидра. Островът, със своя неизразим чар, изиграва ролята на муза, подбуждайки едно творческо пътешествие, което води до победата на твореца в конкурса и добавянето на името й в историята на най-известните спортни събития в света.

Много известни художници са посещавали или живели на Хидра. Магнетичният чар на острова е привлякъл Брис Мардън, Алексис Верукас, Панайотис Тецис, Никос Хаджикириакос-Гикас и Джон Кракстън, както и авторът Хенри Милър, като всеки от тях е намерил вдъхновение сред спокойните му пейзажи.

Канадският певец и текстописец Леонард Коен открива Хидра през 60-те години на миналия век и я прави свой дом за няколко години. Времето му на острова е увековечено в песента му Bird on the Wire, която той частично пише, докато живее там.

„Хидра е рай. Това е вълшебно място за работа и е благословия, че мога да дойда тук като артист, както толкова много други са правили преди мен и ще продължат да правят“, казва Вотси.