Част от пътниците, летящи с Korean Air през следващите няколко седмици, вероятно ще трябва да минат през още една допълнителна процедура, преди да се качат на борда - да се качат на кантара.

Тази политика на превозвача обаче няма нищо общо с пропорциите на човешкото тяло. Korean Air е една от многото авиокомпании по света, от които се изисква периодично да получават данни за теглото на самолета.

Според съобщение на авиокомпанията, програмата ще засегне някои пътници, заминаващи от международното летище Gimpo от 28 август до 3 септември, както и от международното летище Incheon между 8-19 септември.

И пътниците, и багажът ще бъдат претегляни анонимно, като след това данните ще бъдат споделяни с Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта на страната, посочва CNN.

Ако пътник предпочита данните за теглото му да не се събират, той може да откаже, като уведоми член на екипажа.

Решението да се измерва теглото на определени пътуващи не се взема от авиокомпаниите – то често се налага от държавните регулаторни органи.

По-рано тази година Air New Zealand осъществи подобна програма с някои от летящите по нейните международни маршрути, например на дългите полети между Оукланд и Ню Йорк.

„Знаем, че стъпването на кантара може да бъде плашещо. Искаме да уверим нашите клиенти, че никъде няма да бъде видим дисплей с теглото им. То остава неизвестно дори и за нас“, заяви тогава представител на националния превозвач на страната.

След като данните бъдат събрани, те помагат на авиокомпаниите да вземат решения относно нуждите от гориво и разпределението на теглото на борда.