Жп транспортът в Португалия вече е доста по-евтин с въвеждането на нова карта, която позволява едномесечно неограничено пътуване с всички регионални влакове.

Схемата е отворена и за всички задгранични туристи, съобщава Independent.

Passe Ferroviário Nacional, или национална железопътна карта, струва €49, като може да бъде заявена само на 21-ия ден на всеки месец. Валидна е  от първия до последния ден на следващия месец.

Издаван от националната железопътна компания Comboios de Portugal, пропускът е валиден за почти всички жп мрежи без ограничения за броя на пътуванията или времетраенето им.

Той не важи за междуградски влакове, като Alfa Pendular, Intercidades, InterRegional и Internacional. Не може да се използва и в градските транспортни мрежи на Порто, Лисабон и Коимбра.

Според уебсайта на организацията, за да си извадят карта, пътуващите трябва да попълнят формуляр, достъпен онлайн, както и да предоставят личен документ и цветна паспортна снимка. Цената на пластиката е €6.

Говорител на Comboios de Portugal посочва пред The Independent, че железопътната карта може да бъде използвана от всеки чуждестранен гражданин, който посещава страната.

С тази нова инициатива Португалия се присъединява към Германия в усилията за намаляване на цените на железопътния траспорт това лято.

През юни Deutsche Bahn - националният железопътен оператор на Германия, пусна билети за €9.90 за някои маршрути на къси разстояния, в допълнение към въвеждането на Deutschlandticket през април, осигуряваща неограничено пътуване с влак, трамвай и автобус в страната за €49 на месец.

Абонаментите за Deutschlandticket – или D-Ticket, също са отворени за чуждестранни туристи.