Капсулата Crew Dragon на SpaceX се скачи в неделя с Международната космическа станция, завършвайки еднодневното си пътуване до орбиталната лаборатория след изстрелване от Флорида.

Космическият апарат направи първи контакт със станцията в неделя сутрин, а люковете й се отвориха за астронавтите близо два часа след него, съобщава CNN.

Идващи от четири различни държави - което прави тази мисия, наречена Crew-7, най-разнообразната на SpaceX до момента – сред астронавтите са Джасмин Могбели от НАСА, която е командир на мисията; датският астронавт Андреас Могенсен от Европейската космическа агенция; Сатоши Фурукава от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) и руският космонавт Константин Борисов от Роскосмос.

Четиримата се отправиха към космоса на борда на кораба Crew Dragon, носен от ракетата SpaceX Falcon 9 от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида сутринта в събота, прекарвайки един ден на борда на широката четири метра капсула, докато тя бавно маневрира към космическата станция.

Мисията на Crew-7

Могбели, Могенсен, Фурукава и Борисов се присъединяват към седемте астронавти, които вече са на борда на орбиталната лаборатория.

Астронавтите от Crew-7 ще прекарат около пет дни, поемайки операциите от астронавтите на SpaceX Crew-6, които са на космическата станция от март. След това старият екип ще се завърне у дома на борда на космическия кораб Crew Dragon Endeavour.

Това е осмият полет, управляван от НАСА и SpaceX, който превозва астронавти до космическата станция след първия подобен през 2020 г.

По време на престоя си в космоса, който се очаква да продължи около 180 дни, астронавтите от Crew-7 ще направи редица експерименти, сред които проучване на потенциалния риск от разпространение на бактерии и гъбички от ръководени от хора космически мисии.

Друг проект ще изследва как сънят в микрогравитационна среда се различава от този Земята, като анализира мозъчните вълни на астронавтите по време на почивка.

Трети експеримент ще разгледа образуването на биофилми в отпадъчните води на космическата станция, което може да бъде ключ към намирането на по-добри начини за рециклиране на вода в космоса.

Фурукава - един от двамата членове на екипажа, летял в космоса, заяви по време на пресконференция този месец, че очаква с нетърпение да се задълбочи в научните занимания.

Могенсен е другият ветеран в космическите полети на тази мисия. Борисов и Могбели нямат предишен опит.