Големите технологични компании преживяват тежък месец. Част от тях загубиха милиарди долари от пазарната си оценка, след като август се очертава като най-лошия месец за Уолстрийт през 2023 г.

Общата пазарна оценка на Apple, Microsoft, Tesla и Meta от началото му се е понижила с 625 млрд. долара, сочат изчисления на Insider.

Спадът се води от Apple, чиято капитализация е паднала с 314 млрд. долара, следвана от Tesla със спад от 117 млрд. долара. Пазарните оценки на Microsoft и Meta губят 114 и 80 млрд. долара от началото на месеца.

Пониженията идват след силно начало на годината за технологичните компании, довело до сериозен ръст за основните индикатори. Широкият S&P500 в момента е на 14% по-високи нива от края на 2022 г., след като падна с 5% през август.

От началото на месеца книжата на Apple губят 10%, докато Microsoft се понижава с 4.6%. Tesla и Meta са се простили с по около 13% от стойността си.

Спадът при щатските акции се дължи основно на сезонните тенденции. Август е вторият най-лош месец от годината през последните три десетилетия и особено слаб в годините преди президентските избори. 

По-високите лихви, както и повишаващата се доходност при щатските облигации, също натежават върху акциите.

Увеличаващите се разходи по кредитите водят до намаляване на печалбите на компаниите, което пък, от своя страна, прави книжата им по-малко атрактивни за инвеститорите, докато облигациите им предлагат добра доходност при по-ниски рискове.

Ръстът при лихвите по кредитите е налице, след като Федералният резерв продължава да увеличава основната лихва в борбата си срещу инфлацията.

Други фактори също влияят върху по-слабото представяне на технологичните компании. Отчетът на Apple показа спад в продажбите на iPhone и iPad, на фона на понижаващите се потребителски разходи в Америка.

В случая с Tesla, инвеститорите са притеснени от серията от намаления при цените на електрическите автомобили, които ще доведат до спад в печалбите на компанията.

Капитализацията на Microsoft, Tesla, Apple и Meta се понижава през август, но тази на Nvidia отчита сериозен ръст през месеца.