С продадените над 10.5 млн. автомобила през 2022 г. Toyota Motor Corp запази челната си позиция в класацията на най-големите автопроизводители по продажби в трета поредна година.

Компанията изминава дълъг път, за да стигне дотук, а началото ѝ е поставено през 1937 г., когато Киичиро Тойода регистрира Toyota Motor Corporation на днешната дата в град Тойота, префектура Айчи.

Същинската история на компания започва няколко години преди това, като тя е създадена чрез отделянето ѝ от производителя на машини Toyota Industries, която пък е основана от бащата на Киичиро - Сакичи Тойода.

Докато все още е подразделение на Toyota Industries, компанията произвежда първия си продукт – двигателя Type A, а през 1934 г. и първия си пътнически автомобил - Toyota AA.

Впоследствие Toyota основава няколко свързани компании, в това число Toyoda Machine Works, Ltd. (1941 г.) и Toyota Auto Body, Ltd. (1945 г). През Втората световна война компанията временно спира производството на пътнически автомобили.

На фона на разрушените си производствени съоръжения и хаотичната икономика след войната, производството им е възобновено едва през 1947 г. с представянето на Model SA.

След Втората световна война Toyota се възползва от съюза на Яония със Съединените щати, за да се черпи опит от американските автопроизводители и от други компании, което води до възхода на „Пътят на Тойота“ – поредица от принципи, залегнали в управленския подход на компанията, които я трансформират в лидер в индустрията и обект на много научни изследвания.

През 1957 г. е основана Toyota Motor Sales, U.S.A., Inc., а на следващата година компанията пуска първия си модел в САЩ Toyopet. Той не е приет добре заради високата си цена и липсата на конски сили.

Моделът Land Cruiser (4 × 4), който излиза през 1958 г., постига по-голям успех. През 1965 г. моделът Toyopet, който е напълно обновен за американските потребители, е пуснат отново заедно с модела Toyota Corona, с което компанията постига първия си голям успех в САЩ.

През 60-те и70-те години компанията се разраства светкавично и започва да изнася голям брой автомобили в чужбина. Toyota придобива компании като производителя на автобуси и камиони Hino Motors, Ltd. (1966 г.), производители на електрически компоненти за автомобили Nippondenso Company, Ltd., както и Daihitsu Motor Company, Ltd. (1967 г).

В продължение на няколко десетилетия Toyota е водещият японски автопроизводител. Компанията продължава да процъфтява и на американския пазар, създавайки си репутация на производител на евтини, икономични и надеждни автомобили, като модела Corolla, който излиза в САЩ през 1968 г.

Компанията се сдобива с настоящото си име през 1982 г., когато Toyota Motor Company се слива с Toyota Motor Sales Company, Ltd.

Две години по-късно Toyota влиза в партньорство с General Motors Corporation за създаването на New United Motor Manufacturing, Inc. - завод за производството на автомобили от двете марки в Калифорния, където Toyota започва производството си в САЩ през 1986 г.

Компанията отчита значителен растеж и през 21-и век с иновации, като марката луксозни автомобили Lexus (1989 г.) и първия масово произвеждан хибриден автомобил в света Prius (1997 г).

През 1999 г. Toyota се листва на Лондонската и на Нюйоркската фондови борси. Компанията продължава да разширява дейността си на нови пазари, целейки се най-вече в по-млади купувачи с пускането на марката Scion през 2003 г. и с представянето на първия луксозен хибриден модел Lexus RX 400h (2005 г).

Впоследствие обаче тя се сблъсква със значителни финансови предизвикателства – падащите продажби заради финансовата криза от 2008 г., както и изтеглянето от пазара на над 8 млн. автомобила през 2010 г., което води до временното спиране на производството на няколко от водещите ѝ модели.

В началото на 2014 г. милиони автомобили, произведени от Toyota и няколко други компании, бяха изтеглени от пазара от регулаторните органи в САЩ заради потенциални проблеми с въздушните възглавници, произведени от японската компания Takata.

Днес Toyota има производствени съоръжения и дистрибутори в много държави. Освен автомобилни продукти, нейните дъщерни дружества произвеждат гумени и коркови материали, стомана, синтетични смоли, автоматични станове и памучни вълнени изделия.

Други пък се занимават с недвижими имоти, сглобяеми къщи и внос и износ на суровини.

През януари тази година главният изпълнителен директор на Toyota Акио Тойода обяви, че ще се оттегли през април и ще предаде поста на Коджи Сато. Акио е пра-пра внук на Росабуро Тойода, зет на Сакичи Тойда. Сато преди това е ръководил подразделението за луксозни автомобили Lexus.