Обемите на търговия с биткойн паднаха до най-ниското си ниво от близо пет години, тъй като инвеститорите продължават да отлагат влизането си на пазара.

Анализ на CryptoQuant на данни от спот търговията и търговията с деривативни инструменти показва, че общите обеми на биткойн, притежавани на всички борси, са паднали по-рано през месеца до най-ниското си ниво от 2018 г.

Към 26 август обемът на търговия с биткойни на всички борси възлиза на 129 307 биткойна, според CryptoQuant. По-рано през месеца, на 12 август, той пада до 112 317, което е най-ниското ниво от 10 ноември 2018 г.

Обемите на търговия отстъпват с около 94% от достигнатия през март връх от 3.5 милиона.

“Обемите на търговия намаляват по време на мечи пазари, тъй като инвеститорите излизат от пазара,” казва Хулио Морено, директор Изследвания в CryptoQuant.

“Това се случи през 2022 г. на почти всички борси. Докато продължаваме още повече към бичи пазар, обемите на търговия може да продължат да нарастват,” смята експертът.

Цената на биткойна все още бележи повишение от 57% от началото на годината и се движи около нивото от 26 100 долара, според Coin Metrics.

Лятото беше изключително тихо за търгуващите с биткойн, но сезонността не е единствената причина.

Мерките на регулаторните органи в САЩ спрямо криптоиндустрията и краят на банковата криза през май (по време на която беше отчетена по-голямата част от поскъпването) прогониха маркет мейкъри и трейдъри и засега те нямат причина да се завърнат.

Дори и след сериозните разпродажби при биткойна на 17 август, които бяха най-големите след фалита на FTX през ноември, пазарът бързо отново притихна. Данни сочат, че слабостите напоследък не могат да разклатят лесно доверието на дългосрочните инвеститори.

“Като цяло пазарът изчаква нов катализатор, а ликвидността остава ниска,” казва анализаторът в Bernstein Гаутам Чугани.

“Този пазар не е непременно мечи, но участниците остават незаинтересовани да търгуват, докато той очаква катализатори”, най-вече под формата на решения относно биткойн ETF-и, за които има подадени заявления в щатската Комисия по ценни книжа и борси.

Чугани казва, че каквото и да породи известно движение отново на пазара, реалната възможност на инвеститорите “е свързана с поддържането на курса към новия пазарен цикъл,” който съвпада с разполовяването на биткойна.

То се очаква през пролетта на 2024. От Cantor Fitzgerald наблягат на същото по отношение на дългосрочните инвестиции.

“Краткосрочните катализатори може да приемат много форми, но ние продължаваме да вярваме в дългосрочното възприемане на биткойна и запазването му като алтернативен актив и съхранител на стойност,” казва анализаторът в Cantor Fitzgerald  Джош Сиглер.