Светът може да изпита недостиг на литий, на фона на растящото търсене на метала. Анализатори смятат, че то може да надвиши предлагането още през 2025 г. По-оптимистичен сценарий предвижда това да се случи до 2030 г.

В последния си анализ от анализаторското подразделение на Fitch Solutions - BMI, посочват, че дефицитът при доставките на литий ще настъпи през 2025 г.

Недостигът в най-голяма степен ще се дължи на Китай, където търсенето ще надвиши предлагането. От BMI са на мнение, че в периода 2023-2032 г. търсенето на метала в страната ще расте със средните 20.4% на година.

Въпреки че днес е третият най-голям производител на литий - важен елемент за батериите на електрическите автомобили, производството в Китай ще расте с три пъти по-ниски темпове.

За 2021 г. то възлезе на 540 00 метрични тона, а до 2030 г. търсенето на метала, според Световния икономически форум, ще нарасне до над 3 млн. метрични тона.

Прогнозата на S&P Global Commodity Insights е, че продажбите на електрически коли за настоящата 2023 г. ще достигнат 13.8 млн. броя. Те обаче ще нараснат до над 30 млн. към 2030 г.

„Очакваме ръст в производството, но и още по-голямо увеличение на търсенето на суровината“, казва Корин Бланшар, директор на анализаторския отдел за литий и чиста енергия към Deutsche Bank.

Според Бланшар, до 2025 г. ще е налице „скромен дефицит“ от около 40 000 – 60 000 тона литиев карбонат, но той ще се увеличи до над 768 000 тона към 2030 г.

Дефицит към 2030 г.?

Други анализатори не очакват дефицитът да е налице толкова скоро, а към края на десетилетието.

Прогнозата на Rystad Energy е, че повечето литиеви мини и проекти в световен мащаб, както и инвестициите, насочвани към разширяване на производството, ще подкрепят повишеното търсене, но само още няколко години.

Според изследователската компания, днес по света се разработват стотици нови проекти, но сложността на геологията и дългият процес по издаването на разрешителни все още са сред големите предизвикателства в сектора.

Данни на Refinitiv сочат, че на планетата оперират само 101 литиеви мини. 

Според вицепрезидента на Rystad Energy Сюзън Зоу, добивът на литий в световен мащаб ще нарасне с 30-40% през 2023 и 2024 г. Той прогнозира, че компаниите в сектора ще продължат да развиват настоящите и новите проекти, на фона на глобалния стремеж към електрифициране на транспорта.

„В следващите няколко години производството на литий ще отчете ръст, но са възможни регионални дефицити в търсенето на метала“, казва Зоу, като посочва, че търсенето на литий в САЩ и Европа ще е много по-голямо от това, което могат да осигурят мините в тези региони.

„Ръстът в производството няма да е достатъчен да задоволи търсенето към края на десетилетието. При този сценарий цената на лития ще нарасне над рекордните нива от 2022 г.", казва още анализаторът.

Цените на литиевия карбонат скочиха през ноември 2022 г. 12 пъти над нивата от януари 2021 г.