Латвийската авиокомпания Air Baltic Corporation AS започва директни полети от летище София до Рига през май 2024 г.

Те ще се извършват три пъти в седмицата – във вторник, четвъртък и събота от 2 май до 26 октомври, съобщават от Летище София.

airBaltic е хибридна авиокомпания, близо 98% държавна собственост, която комбинира най-доброто от традиционните превозвачи и нискотарифните авиокомпании. Тя предлага нискотарифни билети, както и билети не само за директни, но и за трансферни полети.

„Приветстваме airBaltic за решението да стартира директни полети до Рига от летище София. Чрез тях българите ще имат възможност да достигат до всички балтийски и скандинавски летища само с едно прекачване.

Благодарни сме за доверието на авиокомпанията и пожелаваме успех на новата дестинация в портфолиото ни“, посачва Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София.

airBaltic лети до над 70 дестинации в Европа, Близкия Изток и Азия. Освен връзките до тези места, авиокомпанията се гордее с най-младата флотилия в Европа, която се състои от един от най-екологичните търговски самолети в света - Airbus A220-300.

Тъй като устойчивостта е сред основните ценности на airBaltic, превозвачът успява да намали количеството си въглеродни емисии с 33%, в сравнение с 2008 г. чрез модернизиране на флота и оптимизиране на процедурите за кацане.

В допълнение, airBaltic се ангажира да намали въздействието си върху околната среда до минимална възможна стойност и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. в съответствие с ангажиментите на авиационната индустрия и ЕС.

Рига е най-големият град в Прибалтика, известен още с модерни места за забавление и богата средновековна история, архитектура, част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Това е първата дестинация, която летище София добавя за следващата година. През тази списъкът се увеличи със седем, също толкова дестинации станаха достъпни от столичното летище и през 2022 г.