Платформата за криптовалута и търговия с акции Robinhood обяви закупуването на повече от 55 милиона собствени акции, притежавани преди това от бившия главен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд, известен като SBF.

Robinhood е завършила покупката на 55 273 469 акции за приблизително 606 милиона долара. Акциите, първоначално държани от Банкман-Фрийд и съоснователя на FTX Гари Уанг чрез Emergent Fidelity Technologies, бяха иззети през януари от Министерството на правосъдието на САЩ.  

Бордът на директорите на Robinhood обяви одобрението на сделката в отчета на компанията за четвъртото тримесечие на 2022 г., а в декларация от Комисията по ценните книжа и борсите от 30 август се казва, че Окръжният съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк е одобрил покупката, която е „свободна и чиста от всякакви искове, интереси, запори и тежести“. 

Robinhood е сключила споразумението за обратно изкупуване с Маршалската служба на САЩ, съобщава електронното издание Coin Telegraph. 

"Щастливи сме, че завършихме покупката на тези акции и очакваме с нетърпение да изпълним нашите планове за растеж от името на нашите клиенти и акционери“, заяви главният финансов директор на Robinhood Джейсън Уорник.

Emergent Fidelity Technologies - холдинговата компания на Сам Банкман-Фрийд, обяви фалит през февруари тази година.  

На фона на процедурата по несъстоятелността на FTX, кредиторът на SBF, BlockFi и FTX Йонатан Бен Шимон водеше съдебни битки за собствеността върху акциите на Robinhood на стойност 600 милиона долара.

Правният екип на Банкман-Фрийд твърди, че бившият главен изпълнителен директор на FTX има претенции към активите, за да плати защитата си по наказателното дело. 

В момента той остава задържан, след като съдът отмени гаранцията му на 11 август. Бившият крипто предприемач се очаква да се яви в съда за първото си дело, което започва на 3 октомври.

Цената на акциите на Robinhood на Nasdaq се увеличи с приблизително 4% след покупката до ниво от 11.34 долара за брой.  Компанията е собственик на петия по големина портфейл от дигиталната валута етер, който се оценява на над 2.5 милиарда долара.