Един от най-богатите руски олигарси, който в момента живее в Дубай, казва, че инвазията на Путин в Украйна го е направила „изгнаник“.

В интервю за Financial Times Андрей Мелниченко посова, че войната е оказала сериозно влияние върху личния му живот, но уточнява, че „военни престъпления в конфликта има и от двете страни“.

Мелниченко попадна в списъка със санкционираните олигарси през март, след като беше един от бизнесмените, присъствали на кръгла маса на руския бизнес, организирана от Владимир Путин месец по-рано.

Бизнесменът, който натрупва богатството си от въглища и торове, посочва, че е научил за санкциите от новините.

„Не произвеждам оръжия за войната. Правя храна за хората и въглища за електроцентралите по целия свят. Не рекламирам войната и не се занимавам с политика“, казва Мелниченко.

Милиардерът пристигна със своята яхта A за 300 млн. долара в Обединените арабски емирства през миналата година. Друга от неговите яхти, оценена на 578 млн. долара, беше конфискувана от италианските власти след обявяването на санкциите.

Богатството на руския олигарх се удвои до 25 млрд. долара след началото на войната, основно заради сериозното поскъпване на торовете, според Forbes.

Санкциите срещу руските олигарси промениха живота на едни от най-влиятелните милиардери, живели преди това в различни западни държави.

Бившият собственик на Челси Роман Абрамович, например, беше задължен да продаде клуба и сега живее в Израел, според френския вестник Le Monde. Изчисления на Guardian пък показаха, че от началото на войната руските олигарси са загубили съвкупните 95 млрд. долара.