Трансферният футболен прозорец са отборите от Саудитска Арабия затвори преди дни, като тимовете похарчиха рекордни суми за привличането на нови играчи.

Професионалната лига в страната се нареди на второ място след английската Премиър лийг по похарчени средства. Похарчени само за трансферни суми бяха 954 млн. евро, равняващи се на 1 млрд. долара, според данни от специализирания сайт Transfermarkt.

По този начин саудитските клубове са похарчили повече средства от четири от петте големи първенства в света (Англия, Испания, Италия, Франция, Германия). Така за първи път друга лига извън топ 5 доминира над европейските първенства.

Похарчените 1 млрд. долара можеше и да са повече, ако не се беше провалило преминаването на звездата на Ливърпул Мохамед Салах в Ал-Итихад. Тимът предложи над 200 млн. евро, но офертата беше отказана от английския тим.

Голяма част от харчовете на саудитските отбори са дело на четирите големи отбора в страната – Ал Итихад, Ал-Ахли, Ал-Насър и Ал-Хилал. Всички те са собственост на суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF) от юни тази година.

От десетте топ отбора, похарчили най-големи трансферни суми, общо три са от Саудитска Арабия, пише CNBC.

Четирите големи пък са привлекли играчи за 835.1 млн. евро, докато изходящите трансфери са само за 4.86 млн. евро, пресмятат още от Transfermarkt.


Лидерската позиция сред тимовете, похарчили най-много за трансфери се заема от Челси. Лондонският тим успя да изпревари Ал-Хилал, който се нареди на втората позиция.

Защо точно сега?

Управителят на PIF Ямир Ал-Румаян каза пред CNBC, че основната причина за влизането на фонда във футболните тимове, както и последващите трансфери е факта, че 63% от населението на страната, което е под 30-годишна възраст има голям интерес към спорта.

„Имаме много млад хора, които се интересуват от спорт и забавления. Това е основната причина за трансферите“, коментира той.