Догодина започва разширяването на бул. "Копенхаген", за който е предвидено трамвайно трасе с широки релси и трябва да се работи по осигуряване на мотрисите още от сега, обявиха от Столичния общински съвет.

63 нови трамвая, 15 тролея и 45 електробуса ще се движат в София през следващите шест години. Това предвижда програмата за обновяване на наземния обществен транспорт и съпътстващата инфраструктура до 2029 г.

Тя е на стойност около 670 млн. лв., а докладът с предложението вече е внесен в Столичния общински съвет, съобщава darik.bg.

Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски приоритет

"Този доклад се внася сега, защото животът продължава и е необходима приемственост за обновяването на столичния градски транспорт", обясни заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

"За обновяване на столичния електротранспорт са необходими 409 млн. лева, а за автотранспорта - 218 млн. лева, а парите ще дойдат от няколко източника – европрограми, продажба на превозни документи, компенсации от държавата и от Столичната община.

Програмата предвижда купуването само на нови транспортни средства", поясни председателят на транспортната комисия на Столичния общински съвет Зафир Зарков.

Зарков коментира и дефицитът на кадри в столичния градски транспорт. "Към момента не достигат 160 – 180 водачи, за да се попълни изцяло щатното разписание", заяви той.

"А за преодоляване на недостига се обмисля и внос на шофьори, проблем обаче са тежките процедури у нас", добави той.

Историята на най-луксозния кемпер в света с цена $4 млн.

Срещу програмата за градския транспорт се обяви общинският съветник от ДБ, Симеон Ставрев, който в пост във Facebook заяви, че няма да подкрепи доклада.

"Той има нужда от обновяване, но това не може да стане по този начин, необходим е пълен одит на дружествата и единен транспортен модел. Не е добре да се харчат 670 млн. лв. в последното заседание в мандата на който и да е Столичен общински съвет, преди да се види избирателите на кого дават доверието си за следващия мандат", написа той в социалната мрежа.