Индийските потребители, които традиционно винаги са били ориентирани към покупките на бюджетни стоки, показват нарастващ апетит към премиум артикули в редица сектори - от недвижими имоти до смартфони и луксозни хотели.

Това показва анализ на консултантската компания Alliance Bernstein, цитиран от електронното издание TechCrunch. 

Той посочва няколко сигнала за промяна на потребителските навици в най-населената нация в света, която привлече над 70 милиарда долара рисков капитал и се превърна в ключов пазар за няколко американски технологични и развлекателни гиганти през последното десетилетие.

Автомобилите и къщите със сигурност са еволюирали от обикновените нужди на индийците. Сега те символизират амбициозните жизнени стандарти за сегмент от горната средна класа. 

В сектора на имотите има забележима промяна. Делът на първокласните имоти на цена над 10 милиона индийски рупии (120 000 долара) в най-големите градове се е удвоил, преминавайки от 15% на 30%.

Луксозните хотели също изпитват скок в резервациите, като цените на стаите отбелязват възходяща тенденция.

През първото тримесечие на 2023 г. пазарът на смартфони отчита значителна трансформация. Доставките на смартфони с цена под 400 са намалели, докато тези на премиум и ултра-премиум категориите отбелязват значително увеличение от над 60%. 

В категорията на личните превозни средства има ясно изразена склонност към т. нар. SUV модели. Автомобилите от ниския клас, които в началото на века са заемали 60% от пазара, вече са намалели до 25%.

Сегментът на мотоциклетите също отчита нарастване на популярността на премиум предложенията. 

Желанието на индийските потребители да бръкнат по-дълбоко в портфейлите си има големи последици за стартиращите фирми, опериращи в почти всяка категория, защото им позволява да подобрят своите норми на печалба, без да правят компромис с качеството.

Потребителските дълготрайни стоки са надхвърлили първоначалните си утилитарни роли. Днес те често служат за декоративни и естетически цели в домакинствата.

Премиум феновете са в челните редици на този растеж, като една от индикациите за това е, че се наблюдава значителен ръст в продажбите на инверторни климатици от по-висок клас.

Анализаторите от Alliance Bernstein смятат, че повишаващите се доходи и поведенческите промени, предизвикани от COVID-19, са ключовите моменти в прехода на индийските потребители към премиум продуктите.

В изследването се посочва, че по-лесният достъп до кредити изглежда също е допринесъл за промяната.

Един от ключовите проблеми, които Индия трябва да реши, за да може да поддържа или да увеличи този растеж, е подобряването на сегашното участие на работната сила, което е едва 40%.

"Има предизвикателства при постигането на тази цел, тъй като участието на жените в работната сила към момента е ужасно ниско. Без приноса и на двата пола е малко вероятно тази стойност да надхвърли 50%.

А дори при увеличени нива на участие в работната сила, производителността на Индия може да не достигне нивата на напредналите икономики, тъй като ще възникнат проблеми с т. нар. "скрита безработица" в селскостопанските дейности“, пишат още анализаторите.