Цените на петрола запазват ръста си след вчерашния скок, породен от очакванията на пазарите за затруднения в предлагането след катастрофалните наводнения в източната част на Либия.

Цената на брента нараства с 0.2% за деня до 92.24 долара за барел, след като вчера скочи до над нивото от 92 долара за първи път от близо 10 месеца.

Жертвите от наводненията са най-малко 3000, а изчезналите хора са над 10 000 при наводненията, които скъсаха язовирни стени и разрушиха множество домове.

Цената на брента вчера скочи с близо 2% до връх от 92.38 долара за барел за деня. Това бе най-високото ниво от 17 ноември 2022 г. Щатският лек суров петрол днес поскъпва с 0.29% до 89.10 долара за барел, след като вчера контрактът се оскъпи с 2.3% до 89.29 долара за барел, което също бе най-високото ниво от ноември.

Анализатори отдадоха скокът в цените на смъртоносните наводнения в Либия, които временно ще нарушат износа на петрол от страната членка на ОПЕК. Либия е произвеждала по около 1 млн. барела на ден през август, според ОПЕК.

“В Либия има редица пристанища, които няма да могат да осъществяват износ”, казва пред CNN Мат Смит, главен петролен анализатор в Kpler. “Това е поредното нещо, което допринася към очакванията за поскъпване на суровината”

Наводненията в Либия идват само седмица след като Русия и Саудитска Арабия оскъпиха петрола, обявявайки намерения за удължаване на агресивните си планове за ограничения на добива.