Шедьовър на Пикасо, озаглавен Femme à la montre, се очаква да донесе над 120 милиона долара, когато бъде предложен на търг тази есен.

Маслената картина от 1932 г. ще заеме централно място на двудневно събитие на Sotheby’s в Ню Йорк през ноември, когато колекцията на Емили Фишър Ландау бъде пусната в продажба.

Произведението, което е с размери 130 x 96.5 сантиметра, изобразява любовницата на Пикасо и негова „златна муза“ Мари-Терез Уолтър, която присъства в много от портретите му.

Според аукционната къща, тя е създадена през една от най-плодотворните години в кариерата на испанския художник - периодът, наречен annus mirabilis, който е обект на цяла изложба, организирана от Musée Picasso в Париж и Tate Modern в Лондон през 2018 г.

Пикасо среща Уолтър за първи път в Париж през 1927 г., когато тя е на 17 години, а той все още е женен за първата си съпруга Олга Хохлова - руско-украинска балетна танцьорка. Жената става вдъхновение за някои от най-търсените му платна, рисунки и скулптури.

С течение на времето Пикасо все по-трудно крие чувствата си към Уолтър в работата си – нещо, което става ясно по време на първата му мащабна ретроспекция и слага край на брака му.

Художникът рисува Femme à la montre през август 1932 г., скоро след края на ретроспективата в Galerie Georges Petit в Париж, съобщава CNN. Пикасо умира през 1973 г., а Уолтър през 1977 г.

Картината е едно от около 120-те произведения от колекцията на Фишър Ландау - световноизвестен колекционер на съвременно изкуство, починала по-рано тази година на 102 години, според The Art Newspaper.

Колекцията, която включва също произведения на Марк Ротко, Анди Уорхол, Вилем де Кунинг и Джорджия О’Кийф, се очаква да бъде продадена за общо над 400 милиона долара.

Фишър Ландау започва сериозно да колекционира предмети на изкуството, след като получава застрахователно обезщетение след въоръжен грабеж на бижутата й в дома й в Ню Йорк през 1969 г.

Миналата година най-любопитната картина на Пикасо на Уолтър, в която тя е изобразена като морско създание с пипала, е продадена за 67.5 милиона долара в Sotheby’s в Ню Йорк.

Портретите на Пикасо на Уолтър са много търсени, като другите му творби от 1932 г. Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse) и Nude, Green Leaves and Bust са продадени съответно за 103.41 милиона долара през 2021 г. и за 106.5 милиона долара през 2010 г.

През май 2015 г. Les femmes d’Alger (версия „O“) е продадена в Christie’s в Ню Йорк за 179.4 милиона долара – по това време най-високата цена, плащана някога за произведение на изкуството на търг.