Популярността на работата от вкъщи започва да намалява, което принуждава някои хора да продават домовете си. Това показва проучване на американската платформа за недвижими имоти Redfin, цитирано от Business Insider. 

Според данните от проучването, 10.1% от хората, които очакват да сменят жилището си през следващата година, го правят поради политика за връщане в офиса на техния работодател. 

По време на пандемията, когато дистанционната работа процъфтяваше, някои служители напуснаха големите градове и купиха имоти в планински населени места и други отдалечени райони на САЩ.

Но все повече компании започват да изискват служителите им да прекарват поне няколко дни от седмицата в офиса. И това принуждава някои от тях, избягали от големите градове, да вземат трудното решение да се върнат. 

"Натискът за връщане на работа принуждава някои хора да избират между продажбата на дома си на загуба или загубата на работното си място“, се посочва в анализа на Redfin.

Платформата цитира агента по недвижими имоти Шона Пендълтън от Бойзи в щата Айдахо - градът беше популярна дестинация за служителите, които работеха дистанционно по време на пандемията.

Тя има клиенти, които продават дома си, след като го купили само преди година близо до пика на жилищния пазар, защото трябва да се върнат в Сиатъл, за да посещават офиса на компанията, в която работят. 

"И двамата ми продавачи работят в една и съща компания, която им каза, че трябва да са в офиса три дни в седмицата или ще загубят работата си. Имат шест месеца, за да се преместят. Вероятно ще трябва да инкасират загуба от поне 100 000 долара при продажбата на жилището", казва Пендълтън.

Сред компаниите, подканили служителите си да се върнат в офиса поне на непълен работен ден, са технологичните гиганти Amazon, Apple, Alphabet,  Meta, както и някои от големите американски банки Goldman Sachs и JPMorgan.

Факторът, който прави решението още по-трудно за някои собственици на жилища, са лихвите по ипотечните кредити, удвоили се през последната година до над 7%. Това значително ограничава достъпността за бъдещите купувачи на жилища, особено в градовете с по-високи цени.

Въпреки че политиките за връщане в офиса са нововъзникваща сила на жилищния пазар, проучването на Redfin показва, че желанието за повече пространство е основната причина за преместването при 33.8% от анкетираните.

Други водещи причини са желанието на хората да бъдат по-близо до семействата си (22.6%), по-ниските разходи за живот извън големите градове (21.6%) и по-атрактивните цени на жилищата (20.5%).