Френската верига супермаркети Carrefour е започнала да поставя стикери с предупреждение за цените на най-различни продукти - от шоколади Lindt до Lipton Ice Tea, за да окаже натиск върху доставчици, като Nestlé, PepsiCo и Unilever, да намалят цените си.

От Carrefour поставят стикерите на продукти, чиито размери са се свили, но струват повече, въпреки че цените на материалите за производството им са намалели.

Компанията се опитва да получи подкрепа от потребителите преди очакваните скоро преговори между търговците на дребно и най-големите марки в света.

“Очевидно, целта на стигматизирането на тези продукти е да се каже на производителите да преосмислят политиката си на ценообразуване,” казва пред CNN Стефан Бомпе, директор Комуникации с клиентите в Carrefour.

Главният изпълнителен директор на Carrefour Александър Бомпар нееднократно е повтарял, че компаниите за потребителски стоки не сътрудничат при усилията за намаляване на цените на хиляди основни стоки, въпреки спада в цените на суровините.

Той има подкрепата на френския финансов министър Бруно льо Мер, който през юни събра 75 големи търговци на дребно и потребителски организации в своето министерство с призив за намаляване на цените.

След няколко кръга срещи през миналия месец, льо Мер заяви, че Unilever, Nestlé и PepsiCo са сред компаниите, които не се придържат към общата линия по отношение на цените.

От понеделник Carrefour отбелязва 26 продукта в магазините си във Франция с етикети, които гласят: “Обемът или теглото на този продукт са намалели, а реалната цена на доставчика се е увеличила.”

От Carrefour дават за пример студения чай Lipton Ice Tea, произвеждан от PepsiCo, чийто обем е намалял от от 1.5 на 1.25 литра, което на практика е довело до 40% увеличение на цената за литър.

Бебешкото мляко Guigoz, произвеждано от Nestlé, намалява от 900 грама до 830 грама, а теглото на сладоледената торта Viennetta на Unilever се свива до от 350 на 320 грама. Фин млечен Шоколад на Lindt е един от трите продукта на швейцарската компания, които фигурират в списъка.

Потребителски организации казват, че т. нар. “шринкфлация” е често използвана практика, като веригите супермаркети, като Carrefour, също имат вина по отношение на своите собствени продукти.

Франция, подобно на други европейски държави, се опитва от месеци да облекчи болката на потребителите на фона на нарастващите разходи за живот, като оказва натиск върху големия бизнес да замрази или намали цените на хранителни продукти и транспорт, като засега постига смесени резултати.

Предупрежденията за шринкфлация са във всички френски магазини на Carrefour и ще останат, докато въпросните доставчици не се съгласят да намалят цените, заяви Бомпе.

Компанията може да увеличи броя на маркираните продукти, но няма намерение да пренася кампанията си в други държави.