Тази година лакомствата, които децата ще получат за Хелоуин, ще струват с близо 20% повече, отколкото миналата година, отчитайки текущите темпове на инфлацията. Малчуганите, които обикалят по домовете с въпроса "Лакомство или пакост?" вероятно ще забележат, че шоколадовите блокчета и бонбоните, които получават, са по-малки от миналогодишните. А това ще им предаде ценен урок за методите, с които производителите на сладкиши се справят с инфлацията, пише Forbes. 

Основният проблем е, че цената на суровините се е повишила. Ако погледнем съдържанието на едно типично шоколадово блокче, всички съставки, в това число захарта, какаовота масло, фъстъцита, царевичния сироп дори опаковката, вече са по-дефицитни и по-скъпи. Палмовото масло, което се използва в много лакомства, също поскъпна, след като индонезийското правителство временно спря износа. А Гана наскоро увеличи производствената цена на какаото с 21%.

Цената на труда и разходите за транспортиране на суровини също се увеличават. През септември Nestle съобщи, че цената на суровините е нараснала с 14% през първата половина на 2022 г. в сравнение със само 4% през първата половина на миналата година. Компанията отбеляза големи увеличения на млечните продукти, кафето, транспорта и логистиката, както и разходите за енергия.

Вероятно ще е трудно да обясните всички тези неща на малките призраци, духове и вещици, които ще се появяват на вратата ви на Хелоуин. Но, все пак, за тях ще е поучително да разберат как компаниите за бонбони реагират на увеличените разходи.

Компаниите не обичат да повишават цените, освен ако не им се налага, защото конкурентите им може да не прибегнат до същата мярка, като в същото време рискуват да загубят лоялността на своите клиенти. Много от хората, които пазаруват лакомства, за да се "спасят" от пакости, са доста чувствителни към цената. И ако, например, M&M Mars повиши цените на Snickers, но Nestle не повиши цените на Kit Kat,  комбинацията от бонбони в чантичките на гоблините и вампирите, може да се промени спрямо миналогодишната, пише още Forbes. 

Затова повечето компании също прибягват към "трикове" и свиване на грамажа.  Разбира се, тези бонбони се продават в по-големи торби, които обикновено съдържат 40 или повече парчета, но любителите на трикове вероятно ще забележат, че самите блокчетата са станали по-малки.

Може би производителите разчитат, че децата няма да помнят размера от миналата година или че обикновено възрастните плащат за бонбоните, така че никой няма да забележи. Но много потребители със сигурност ще обърнат внимание на тази тенденция.

Това е един от непосредствените ефекти на инфлацията и е стандартен отговор на компаниите за потребителски продукти. Някои икономисти наричат този феномен "шринкфлация" (от англ. "shrink" - свивам се). 

Един от начините производителите да поддържат в разумни граници своите разходи, но без да надуват цените на продуктите си, е да предоставят по-малко количество в опаковка, но на същата цена. Важно е да се отбележи обаче, че цената на самата опаковка е значителна част от общата цена на продукта, така че с намаляването на размера се налага производство на по-голям брой опаковки, което пък ги прави по-малко ефективни от финансова гледна точка. Но и за това, в крайна сметка, обикновено плаща потребителят. 

Друг широко разпространен начин за намаляване на разходите е заместването на някои от скъпите съставки с по-евтини алтернативи. В хранителната индустрия това понякога е трудно, тъй като производството на повечето продукта следва много специфични рецепти. Това обикновено означава, че основната възможност за намаляване на разходите е в опаковките - по-тънки опаковки, кутии и кофички. 

Напоследък този ефект се забелязва в по-леките бутилки за вода и по-тънките уплътнения от фолио върху опаковките на храните. Това може да не изглежда като гигантска икономия, но ако го умножите по стотици милиони бройки, ефектът на натрупването със сигурност е сериозен.

Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

Производителите на бонбони планират както обема, който произвеждат, така и комбинацията от различни вкусове или разновидности. Някои техни продукти може да са по-печеливши и поставянето на фокуса върху тях, за сметка на други, които не се продават толкова добре, също е лост, който компаниите могат да използват.

Любителите на пакости и трикове, които събират безплатни лакомства на Хелоуин, вероятно ще отговорят на този инфлационен натиск и на "шринкфлацията", като заложат на обем. Може да решат да останат навън до по-късно и да обиколят повече къщи. Този житейски опит, сам по себе си, би бил един ценен икономически урок за тях.