Пандемията предизвика бум на дистанционната работа в много индустрии и яхтената не е изключение.

И докато много компании налагат строги правила за връщането на служителите в офиса, супербогатите продължават да се наслаждават на дистанционната работа от своите яхти.

Те използват своите плавателни съдове, за да работят от морето, заяви пред Fortune през миналия месец Ричард Ламбърт, ръководител Продажби в Burgess Yachts.

"Това са успели хора, натрупали състоянието си сами," казва той. "Имаме клиенти, които прекарват до четири месеца в годината на борда и успяват ефективно да управляват бизнесите си оттам."

Когато са на борда на яхтите си, супербогатите имат предимството да укрепват своите бизнес отношения и да договарят сделки далече от публичното полезрение, пише Business Insider.

Условията за работа са много по-различни, в сравнение с тези в редица компании компании, сред които Amazon, Google и Meta, които разпоредиха на служителите си да работят по-често от офиса.

От април 2022 г. Google инструктира служителите си да присъстват в офиса по три дни в седмицата, а Amazon прие сходна политика през февруари. От Meta направиха същото през юни. И Meta, и Google следят активно присъствието на служителите си в офиса.

Не само милиардерите обаче работят от морето. В интервю за туристическото и лайфстайл издание Here Magazine двойката Рокси и Фил разказват, че са си купили 14-метрова яхта и сега работят дистанционно, докато обикалят света.

Разходите им възлизат на около 3 500 долара на месец, като тук се включва и вноската от 1 350 долара за яхтата. "Изтеглихме заем, подобен на мини ипотека, за да купим платноходката. За първи път притежаваме нещо като имот", казват те.

Животът и работата на лодка изглежда е тенденция, която се разраства. Проучване на Rightboat показва, че търсенията в Google на "как да живея на лодка" са се увеличили с над 70% само през последната година.