Астрономическите обсерватории на Казанския федерален университет, разположени в град Казан, бяха добавени към списъка на ЮНЕСКО със световно наследство в понеделник.

Комитетът на организацията продължава срещите си в Рияд, Саудитска Арабия.

Обектът се състои от Казанската обсерватория, построена през 1837 г. в историческия център на града, и комплекс, включващ крайградската астрономическа обсерватория Енгелхард и различни исторически сгради.

Нови попълнения

Междувременно, националният парк Bale Mountains в Етиопия, простиращ на площ от 2 150 кв. км; Maison Carrée в Ним - добре запазен римски храм в Южна Франция; и Гордион - столицата на древна Фригия в Турция, са сред новите обекти, вписани в понеделник.

В неделя Gaya Tumuli - група от гробни могили, построени от кралство Гайа, се превърна в 16-ия обект от наследството на ЮНЕСКО в Южна Корея, докато пръстеновидните крепости от епохата на викингите в Дания, датиращи отпреди повече от 1000 години, също влязоха в него.

Комитетът започна да добавя нови обекти към престижния списък в събота, когато са избрани горският масив Odzala-Kokoua в Конго и вулканите и горите на планината Пеле на френския остров Мартиника.

За да бъде добавен към списъка, създаден през 1978 г., даден обект трябва да носи „изключителна универсална стойност“, според ЮНЕСКО.

„Изключителна универсална стойност“

Комитетът трябва да прегледа останалите номинации през следващите няколко дни, посочва CNN.

Миналата седмица два украински обекта - катедралата "Света София" и манастирският комплекс Киево-Печерска лавра, разположени в столицата Киев, както и историческият център на Лвов в Западна Украйна, бяха добавени към списъка със световно наследство в опасност.

Според изявление, публикувано от ЮНЕСКО, решението е взето „поради заплахата от унищожение в рамките на руската офанзива“.

Несебър остава в списъка

Несебър засега остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, след като древният град беше застрашен от отпадане след последния доклад на организацията. 

Местните власти имат срок за изработване на план за опазване и управление на "Старинен град Несебър".

От списъка на застрашените обекти беше изключена Венеция.