Германската Villeroy & Boch AG e подписала обвързващо споразумение за придобиването на производствените компании на белгийския производител на санитарна керамика и смесители за баня Ideal Standard Group.

„Двете компании имат силно стратегическо съответствие по отношение на регионалното си присъствие, стратегии за продажби и продуктови и маркови портфолиа, което поставя основните за по-силна пазарна позиция и допълнителен растеж.

В индустрия с глобален потенциал за растеж, след финализирането на сделката обединената компания ще се нареди сред най-големите производители на продукти за баня в света“, се казва в официалното изявление.

Акциите на Ideal Standard се продават от компании под управлението на Anchorage Capital Group и CVC Credit. Цената на придобиване се базира на пазарна оценка в размер на близо 600 млн. евро.

В резултат на сливането, приходите на подразделението за бани и уелнес на Villeroy & Boch ще се удвои до 1.4 млрд. евро. Като бъде добавен и бизнесът на компанията, свързан с хранене и лайфстайл, това представлява увеличение до над 1.7 млрд. евро (приходите възлизат на около 995 млн. за финансовата 2022 г.) за групата като цяло.

“Това сливане означава, че ще настигнем по оборот най-големите играчи на европейския пазар на продукти за баня,” казва Франк Гьоринг, главен изпълнителен директор на Villeroy & Boch.

"Нашите допълващи се силни страни също така ни правят по-конкуренти и подобряват значително началната ни позиция за постигане на допълнителен растеж,” допълва той.

Villeroy & Boch финансира сделката със собствени средства и с дълг от 250 млн. евро. Тя подлежи на обичайните регулаторни проверки и одобрения, както и на успешното обратно изкупуване на емисия облигации на стойност 325 млн. евро, емитирани от Ideal Standard International S.A.

За разлика от обичайните пенсионни и други задължения от оперативната дейност, облигациите и различните финансови задължения не са част от трансакцията.

Сливането ще създаде силна комбинация от допълващи се брандове и търговски стратегии. Villeroy & Boch има силни позиции в Централна и Северна Европа и Азия, докато Ideal Standard има отлична репутация във Великобритания и Италия, както и в района на Близкия изток и Северна Африка.

Стратегията за продажбите на Villeroy & Boch се фокусира основно върху клиенти от високия клас, докато Ideal Standard притежава конкретна ексепртиза в проектния бизнес, в това число в обществения сектор, сектора на здравеопазването и при строителството на жилища и хотели.

Освен широката гама от санитарна керамика, Ideal Standard разполага и с установен бизнес със смесители, който е генерирал над една трета от приходите и за миналата финансова година.

В България Ideal Standard е представена от „Идеал Стандарт – Видима“ АД в Севлиево. Българската компания развива пазарите в Източна Европа с търговските марки Vidima и Ideal Standard.