СТАДА България запазва трайно първото си място по продажби в сектора на потребителското здраве. Данните на IQVIA България доказват лидерската позиция на фармацевтичната компания през цялата 2023 г.

В периода август 2022 – юли 2023 г. STADA е начело по продажби в стойност от търговци на едро към аптеки. Докато отчита тези успехи, компанията се готви да въведе нови продукти на пазара, съобщават от пресцентъра й.

„Предприемаческият дух и иновациите са нещото, което ни поставя на първа позиция“, смята Стефан Динев, изпълнителен директор на СТАДА България. 

„Към това добавяме и доверието на пациентите. Фармацията е сектор, в който етичните стандарти и приоритетът в здравето на хората би следвало да бъдат в центъра на бизнес стратегията. Именно това е нашето разбиране, на това се основават нашите ценности, както и плановете ни за развитие. Комбинацията от всичко това създава мотивиран и експертен екип, с който успехът е логично следствие“, казва още той.

Стефан Динев споделя също, че до края на настоящата година STADA планира да въведе иновативни за компанията продукти на пазара. Те ще бъдат основно без рецепта и ще помагат при главоболие, болно гърло, настинка и грип.

Друг акцент в развитието на продуктовото портфолио тази и следващите години са биоподобните продукти, които навлизат на по-ниски цени и достигат до по-голям брой пациенти.

Ръстът на STADA у нас започна още през 2020 г., когато компанията придоби производителя на витамини и хранителни добавки Walmark.

Тогава придобиването съвпадна с въвеждането на мерките срещу разпространение на COVID-19, като СТАДА България успя да се справи с непредвидимата бизнес среда и да приключи навреме интеграционния процес. Оттогава насам ръстът на компанията е непрестанен процес.

От 2020 г. продажбите на СТАДА България нараснаха над три пъти, като през 2023 година прогнозата на компанията е те да надхвърлят 100 милиона лева. Сходно е и развитието на локалния екип – от 40 служители през 2020 година, към момента те са повече от 110.

Следващата година компанията планира да отвори повече от 10 нови позиции, които да подкрепят целите за растеж.

IQVIA събира данни за продажбите на лекарствени продукти от търговци на едро към всички аптеки и болници на територията на България, покривайки приблизително 99% от реализираните продажби.

Данните за периода август 2022–юли 2023 година показват, че STADA е реализирала над 52 милиона продажби, което я поставя на лидерското място у нас.

Според IQVIA България, STADA е категоричен лидер сред продуктите за потребителско здраве у нас. Компанията отчита близо 20% растеж на продажбите до настоящия момент на 2023 година спрямо миналата година. Миналогодишният ръст спрямо 2021 година пък беше над 20%.