Може ли изкуственият интелект (AI) да вземе работата на шефа ви? А вашата?

Близо половината от главните изпълнителни директори (49%), участвали в проучване на образователната онлайн платформа edX, казват, че AI би могъл да замести “повечето” или дори “всички” техни служебни роли, а 47% смятат, че това вероятно е нещо добро.

В публикуваното тази седмица проучване са участвали 1 600 служители на пълен работен ден, сред които и 800 души на ръководни позиции и главни изпълнителни директори, както и 800 работещи на неръководни позиции.

Това е един “много просветен възглед,” казва основателят на edX Ананат Агарвал, който сега отговаря за платформите в компанията майка на edX - 2U. Агарвал също така е преподавател по електроинженерство и компютърни науки в Масачузетския технологичен институт.

“Ясно е, че повечето ръководители смятат, че AI ще доведе до трансформации,” казва той пред CNBC. “Не мисля, че това е нещо мимолетно. Хората вярват, че това е нещо сериозно и вероятно е по-голямо от интернет.”

Когато оглавява edX, Агарвал прекарва близо 80% от времето си в “тривиални” задачи, като “изготвянето на доклади и презентации или казването на едно и също нещо на много хора по различни начини,” казва той.

Изкуственият интелект би могъл да замени много от тези задачи. Той също така би могъл да се заеме с други отговорности на главния изпълнителен директор, като анализиране на пазарни данни и изготвяне на начини за подобряване на бизнес дейността, казват някои експерти.

За AI ще е по-трудно да копира много от “меките умения”, които определят добрия главен изпълнителен директор, като “критично мислене, визия, креативност, екипна работа, сътрудничество, вдъхновяване на хората и способността да изслушва и вижда,” казва Агарвал.

Това означава, че шефовете хора почти сигурно ще продължат да съществуват, но тяхната работа скоро може да претърпи радикални промени.

Делегирането на тези досадни задачи би могло да помогне на главните изпълнителни директори да се фокусират върху “нещата, които ги правят такива – визия и мечти за нови продукти и продажби,” казва Агарвал.

Главните изпълнителни директори не са единствените, чиито отговорности са под микроскопа на AI. Ръководителите, участвали в проучването на edX, казват, че средно 49% от уменията, които настоящите им служители имат, няма да са актуални до 2025 г., а 47% от техните служители не са подготвени за бъдещето на работното място.

Служителите на неръководни длъжности, участвали в проучването, имат по-различно виждане. Едва 20% от тях смятат, че AI би могъл да замени “повечето” или “всички” техни длъжности.

Ръководителите обаче отбелязват, че вече се опитват да наемат нови служители с умения в сферата на изкуствения интелект, като 87% от тях казват, че в момента изпитат затруднения с намирането на такива служители.

В своя публикация от юли CNBC информира, че работодателите в САЩ, които търсят служители с умения в сферата на AI, нарастват и че средното годишно заплащане за тези позиции е над 146 000 долара.

Едва 24% от служителите, участвали в проучването на edX, обаче казват, че усвояват умения по AI на настоящата си работа, а 39% са заявили, че вероятно ще напуснат работа в рамките на следващата година, за да си намерят друга, където се предлагат повече възможности за изучаване на AI.

Общо 62% от представителите на поколението Z казват, че изучват нови AI умения, за да имат предимство пред своите колеги. Тази стратегия може и да е успешна, казва Агарвал.

“Не бих се притеснявал, че AI ще вземе работата ми. Честно казано, бих се притеснявал, че други служители, които подобряват уменията си в тази сфера по-бързо от мен, биха могли да вземат моята работа,” казва той.