Пътуването през едно от най-добрите летища в света ще минава още по-гладко през следващата година.

Сингапурското Changi ще въведе автоматизирано имиграционно разрешително, позволяващо на пътниците да напускат града-държава без паспорти, използвайки само биометрични данни.

„Сингапур ще се превърне в една от първите няколко страни в света, въвели автоматизирана имиграционна проверка без паспорт“, посочва министърът на комуникациите Жозефин Тео, цитиран от CNN.

Биометричната технология, заедно със софтуера за лицево разпознаване, вече се използва до известна степен на летището в автоматизираните ленти на имиграционните контролно-пропускателни пунктове.

Но предстоящите промени ще „намалят необходимостта пътниците многократно да представят документите си за пътуване в контактни точки и ще позволят по-безпроблемна и удобна обработка“, според Тео.

Биометричните данни ще бъдат използвани за създаване на „единичен токен за удостоверяване“, който ще се използва в различни автоматизирани точки за контакт – от проверката на багаж до имиграционно разрешение и качване на борда – премахвайки необходимостта от физически документи за пътуване, като бордни карти и паспорти.

Но лични документи ще се изискват за достъп до много страни извън Сингапур, които не предлагат подобна проверка, подчертава Тео.

Unsplash

Често определяно като най-доброто летище в света, а също и едно от най-натоварените, Changi обслужва повече от 100 авиокомпании, летящи до 400 града в около 100 страни и територии по света.

То е обслужило 5.12 милиона пътнически движения през юни, преминавайки границата от 5 милиона за първи път от януари 2020 г., когато удари пандемията.

Летището, само по себе си, е дестинация и в момента разполага с четири терминала. Предстои да се разшири, добавяйки пети, за да се поеме нарастващия брой пътници.

Според летищните власти, предстои връщане към нивата на пътническия и въздушния трафик отпреди пандемията, а въвеждането на биометричната система ще помогне за по-гладко управление на пътникопотоците.

„Нашите имиграционни системи трябва да могат да управляват ефективно този голям и нарастващ обем пътници и да осигурят положително изживяване, като същевременно гарантират нашата сигурност“, посочва Тео.

Бъдещето на пътуването?

Биометричната идентификация скоро може да се превърне в бъдещето на пътуванията, казват наблюдатели.

През 2018 г. международното летище в Дубай въведе биометричните тунели Smart Gates, които потвърждават самоличността на пътниците чрез лицево разпознаване само за пет секунди.

Пътуващите могат да използват пръстови отпечатъци или сканиране на лица за удостоверяване, вместо да разчитат на физически паспорти.

На по-големите летища по света технологията за лицево разпознаване също вече се използва до известна степен.

Цифровите документи за самоличност, съвместими със стандартите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) в Аруба, позволяват на хората да пътуват, използвайки защитени цифрови версии на паспортите си на своите мобилни телефони.

В САЩ големите авиокомпании, като American Airlines, United и Delta, експериментират с биометрично чекиране и качване на борда на избрани летища през последните няколко години.