Измамници са откраднали метали на стойност 185 млн. евро от Aurubis, което вероятно се е случило с помощта на вътрешни хора в компанията, обявиха от най-големия производител на мед в Европа.

След проведена извънредна инвентаризация в края на август, германската компания е установила, че е плащала завишени фактури за доставки на метален скрап и други суровини, вследствие на манипулирани проби, така че да показват много по-завишено съдържание на мед от реалното.

Инвентаризацията е установила мащабите на кражбите, които компанията обяви на 31 август и през юни. Загубите принудиха Aurubis да занижи прогнозата си за печалба преди данъци за настоящата финансова година с около 170 млн. евро.

Компанията вече очаква годишната ѝ печалба преди данъци да бъде в размер на 310-350 млн. евро, след като предишната прогноза беше за положителен резултат в размер на 450-550 млн. евро.

След като по-рано през месеца обяви, че подозира престъпна група в кражба на метали от компанията, акциите на Aurubis поевтиняха до близо 10-месечно дъно, което изтри 500 млн. евро от пазарната ѝ капитализация.

От дружеството обявиха на 15 юни, че са установили “престъпни дейности в миналото” и че прокуратурата и полицията в Хамбург, където е централата на Aurubis, разследват “настоящи и бивши служители”, както и хора, наети от други компании, които работят в завода й.

“От компанията оказват пълна подкрепа от няколко години на прокуратурата и полицията,” се посочваше още в съобщението, допълвайки, че някои от заподозрените са били арестувани.

Дали същите престъпници стоят зад тези минали и зад разкритите през август кражби е обект на продължаващи разследвания, заяви тази седмица говорител на Aurubis.

От полицията в Хамбург посочиха пред CNN по-рано през месеца, че са започнали разследване и че “на този етап няма доказателства”, че последните и предишните случаи на кражби в Aurubis са свързани.

Aurubis произвежда около 1.1 млн. тона медни катоди годишно в заводите си в Европа и САЩ. Компанията допринася с около 30% от производството на мед в подобна форма в Европа и с между 3% и 5% за световното производство.

Медта има широко приложение в строителството, в това число за електрически проводници и водопроводни тръби. Това също така е съществено важен метал за енергийния преход, тъй като се използва във вятърните турбини, соларните панели и електромобилите.

„Аурубис България“, част от Aurubis AG, е най-големият данъкоплатец у нас.

Основната дейност на компанията е преработване на медни концентрати, производство на рафинирана мед, регистрирана на Лондонската метална борса като бренд „Пирдоп“, на медни аноди и вторични продукти, като сярна киселина и железен силикат.

Заводът, създаден през 1958 г., е разположен в Средногорието,край Пирдоп и Златица.