Може би не е изненада, че годината беше трудна за медта, която традиционно е считана за индикатор за състоянието на икономиката. „

Анализатори обаче очакват повишение на цените на метала през 2023 г., дори и на фона на голямата несигурност около икономическите преспективи.

В последните седмици някои от най-големите банки на Уолстрийт прогнозираха, че комбинацията от проблеми със затрудненото предлагане в краткосрочен план и свързаното с енергийния преход търсене в дългосрочен план ще повишат цените на червения метал.

Натискът в низходяща посока през 2022 г. произтичаше отчасти от постоянните пазарни очаквания за увеличение на излишъците на пазара, предизвикано от слабото търсене на фона на забавящия се икономически растеж и ускоряването на миннодобивната дейност, заявиха анализатори от Goldman Sachs.

Това обаче не се осъществи, а от Goldman подчертават, че на пазара на катоди “има ясно очертан дефицит, като запасите в световен мащаб са паднали до най-ниското ниво от 14 години,” според анализатора Ник Сноудаун.

“Също толкова важно - излишъкът, който очаквахме за 2023 г., вече изчезна в последната ни оценка на пазарния баланс,” допълва той.

Металът, който се използва в много сектори, имаше трудна 2022 г. заради по-затегната парична политика на САЩ, енергийната криза заради войната в Украйна и комбинацията в Китай от строги мерки срещу COVID-19 и слаб имотен пазар.

Цените на медта на Лондонската борса за метали достигна връх от над 10 600 долара за тон през март тази година.

Ако Китай продължи с облекчаването на ограниченията във връзка с COVID към отваряне на икономиката, вероятно ще се стигне до поднoвяване на запасите, според Goldman.

Тримесечните контракти на медта вчера се търгуваха на цена от 8 543 долара за тон на Лондонската борса за метали, след като през ноември отчетоха най-силния си месец от април 2021 г., вследствие на надеждите за облекчаване на мерките срещу COVID-19 в Китай.

Миналата седмица Goldman завиши 12-месечната си прогноза до 11 000 долара за тон от 9 000 долара за тон преди това и повиши прогнозата си за средната цена до 9 750 долара за тон през 2023 г. и 12 000 долара за тон през 2024 г.

Анализатори от Bank of America смятат, че медта ще поскъпне до 12 000 долара за тон през второто тримесечие на 2023 г. при подходящите обстоятелства.

За реализирането на подобен сценарий Федералният резерв на САЩ би трябвало да премине към не толкова агресивно затягане на паричната политика, ограничавайки поскъпването на долара, а търсенето на суровината би трябвало да остане високо на фона на ускоряването на енергийния преход.

Връзката между глобалното търсене на медта и ръста на промишленото производство беше нарушена през последната година и половина, посочва Майкъл Видмър от Bank of America.

“Това, според нас, потвърждава до известна степен факта, че зелените разходи вече подкрепят глобалния пазар на медта и физическите пазари,” допълва той.

Въпреки че предприемат по-предпазлив подход, който отразява по-слабите пазарни нагласи в резултат на очаквания икономически спад, анализаторите от Fitch Ratings прогнозираха, че евентуални удари по медта ще бъдат компенсирани от “поддържащи търсенето и предлагането двигатели в краткосрочен и средносрочен план.”

“Очакваме умерено повишение на основното потребление на медта в световен мащаб от около 2% през 2023 г., сходно с това от 2022 г. Предлагането от мините ще се увеличи с около 4% през 2023 г., вопреки че някои смущения на пазара могат да засегнат тази прогноза.

Тясно балансираният пазар и минималните глобални запаси ще поддържат цените на медта през 2023 г. Дългосрочните перспективи пред метала са подкрепени от търсенето в резултат на енергийния преход.”

От Fitch очакват спот цена на медта в размер на 8 000 долара за тон през 2023 г., която ще се понижи до 7 500 долара за тон през 2024 и 2025 г.

Други институции обаче са по-песимистично настроени, поне в краткосрочен план. В своята прогноза за 2023 г. BNP Paribas очаква тримесечна цена от 6 800 долара за тон през първото тримесечие на следващата година, която впоследствие да се понижи до 6 465 долара във второто и да се възстанови до 8 250 долара за тон, до края на 2024 г.

“Очакваме спад в производството в Европа да засили ефекта от забавящата се производствена дейност в САЩ и Китай,” казват от френската банка.

“Увеличаващото се предлагане от мините и ускоряването на производството на рафинирана мед от Китай се очаква да тласнат пазара към значителен излишък през 2023 г., което пък ще натежи над цените.”