Цените на петрола нарастват днес. Инвеститорите се фокусираха върху перспективите за по-ограничено предлагане, след като Москва наложи временна забрана за износ на горива.

В същото време обаче, те остават предпазливи за по-нататъшни повишения на лихвите, които биха могли да намалят търсенето.

Фючърсите на брента поскъпват с 0.21%, до 93.47 долара за барел, след като в петък поевтиняха с 3 цента.

Тези на щатския лек суров петрол (WTI) продължават ръста си във втора поредна сесия, като се търгуват с ръст в цената от 0.13% при 90.15 долара за барел.

И двата контракта ограничиха ръста си, в сравнение с по-рано днес, когато поскъпваха с 0.5 и 0.6%, респективно.

"Цените на петрола започнаха седмицата с повишения, докато пазарът продължава да асимилира временната забрана на Русия върху износа на дизел и бензин и посланието на Федералния резерв на САЩ, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време," казва пред Reuters пазарният анализатор в IG Markets Тони Сикамор.

И двата контракта прекъснаха триседмичните си печеливши серии и записаха понижения през миналата седмица, след като изявлението на Фед оказа ефект върху световни финансови сектори и засили опасенията относно търсенето на петрол.

Цените скочиха с над 10% в предходните три седмици вследствие на прогнозите за недостиг на суров петрол през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха допълнителните ограничения в добива до края на годината.

Миналата седмица Москва наложи временна забрана върху износа на дизел и бензин за повечето държави, за да стабилизира цените на местния пазар, което породи опасения най-вече относно предлагането на газьол на фона на наближаващата зима в Северното полукълбо.

В САЩ работещите петролни платформи намаляват с осем през миналата седмица до 507, което е най-ниският им брой от февруари 2022 г., въпреки по-високите цени, стана ясно от изнесен в петък доклад на Baker Hughes.

Очакванията за по-добри икономически данни от Китай тази седмица, която е най-големият вносител на суров петрол в света, също подобриха нагласите.

Анализатори обаче предупреждават, че цените на петрола ще се сблъскат с техническа съпротива при върховете от ноември 2022 г., които бяха достигнати миналата седмица.

Производственият сектор в Китай се очаква да се е завърнал към ръст през септември, като прогнозите са, че индексът на икономическата активност ще нарасне до над 50 за първи път от март, според икономисти на Goldman Sachs.

Положителен признак беше, че през миналата седмица търсенето на петрол в Китай нараства с 0.3 млн. барела на ден, до 16.3 млн. барела на ден, което се дължи отчасти на постепенното възстановяване на търсенето на реактивно гориво за международни полети, допълват те.