Петролът от сорта брент в момента се търгува на ниво от малко над 88 долара за барел, а цената на американския лек суров петрол се движи около 85 долара за барел.

Следващата стъпка във възходящия тренд на "черното злато" може да е психологическата бариера от 100 долара за барел, но дали тя ще бъде достигната зависи най-вече от организацията на петролните износители ОПЕК, пише Forbes.  

Цената на петрола отчете силен ръст през последните два месеца благодарение на устойчивата световна икономика и съкращенията на добивите, предприети от ОПЕК и останалите големи производители.  

Руските съкращения на производството също допринесоха за поскъпването на петрола, но реалността е, че страната не е намалила добивите си доброволно. Тя има свои собствени проблеми, свързани с войната в Украйна, които засягат способността й да произвежда и изнася петрол.

В момента търговците наблюдават внимателно ОПЕК, защото именно международната организация, в крайна сметка, ще определи накъде ще се движат цените на петрола, поне в близко бъдеще.

Докато световната икономика успява да избегне рецесията, търсенето на петрол ще остане стабилно, въпреки отслабващите прогнози за икономическия растеж на Китай.

Много е важна обаче гледната точка на икономистите на ОПЕК, които следят отблизо световното търсене. А то, в крайна сметка, зависи изцяло от здравето на световната икономика.

По принцип ОПЕК не определя производствените си квоти въз основа на моментната цена на петрола, а в съответствие с целите си да поддържа баланс между предлагането и търсенето. Това е и ключът към разбирането на ценовите тенденции.

Ако ОПЕК запази ограниченията върху производствота от над един милион барела на ден, водени най-вече от Саудитска Арабия, това означава, че икономистите на организацията все още не са убедени, че светът ще избегне рецесията и произтичащия от това спад в търсенето на петрол.

ОПЕК може би очаква икономическо свиване на хоризонта и по тази причина може да продължи да задържа предлагането, но докато рецесията действително не настъпи, петролните пазари ще бъдат дисбалансирани и цените на петрола ще продължат да растат, пише още изданието. 

Ако ОПЕК възобнови нормалното производство и се откаже от настоящите му съкращения, това би било сигнал за нейната оптимистична гледна точка за бъдещата глобална икономическа активност, което пък може да бъде изтълкувано като индикация за края на текущата възходяща тенденция в цените на петрола. 

В момента всички очи на пазара са насочени към ОПЕК и решенията на картела по отношение на квотите за производство през четвъртото тримесечие на тази година.

С изключение на някое непредвидено събитие, организацията на износителите вероятно ще е факторът, който ще определи бъдещето на цените на петрола до края на 2023 г. и в началото на 2024 г. 

От нейните решения ще зависи и това дали цената на петрола отново ще се върне в територията на трицифрените числа - нещо, което не се е случвало от юли 2022 г. насам.