Връщането на брадатия лешояд в България и на Балканския полуостров е целта на новия проект „Живот за брадатия лешояд”, осъществяван с финансовата подкрепа на програма Лайф на Европейския съюз, съобщава darik.bg.

Брадатият лешояд е символ на българската природозащита, но е изчезнал от територията на страната ни преди 50 години. Не се среща вече и на целия Балкански полуостров, с изключение на остров Крит, където са останали няколко.

Това обясниха от „Зелени Балкани” - координираща организация по проекта. След като бъде освободена в природата, всяка от птиците ще бъде маркирана със сателитен предавател, за да може да бъде проследявана и спасена в случай на инцидент.

Русенският музей ще отбележи Международния ден на лешоядите

Брадатият лешояд се нарича още „костобер“, защото се храни с кости и е изключително полезен за природата.

Основната цел на новия проект е възстановяване на популацията на този емблематичен за България вид, но има и още една, разказа биологът от „Зелени Балкани” Симеон Марин, който е координатор на проекта.

В рамките на него ще бъдат доставени 15 млади брадати лешояди от Южна Испания, както и между 70 и 100 черни. Първите ще пристигнат през 2025 г, а догодина ще се изградят т. нар. „хакове” - са клетките за освобождаване на млади птици.

Започва проект за възстановяване на брадатия лешояд

В рамките на проекта ще се направи и мащабна информационна кампания, добави Елена Стоева от „Зелени Балкани”, така че туристите и алпинистите да го припознаят като нещо свое и да бъдат ангажирани с него.