Със своите 6014 души население (по постоянен адрес), софийското село Лозен е най-голямото в България.

Ако прибавим в сметката и регистрираните по настоящ адрес в него, жителите му набъбват до 12 195 (по данни на ЕСГРАОН към 15.09.2022 г.) Така населението на Лозен е по-голямо от това на повече от половината градове у нас.

В полите на Лозенската планина

Селото се намира на 18 км югоизточно от София, край автомагистрала „Тракия“. Разположено е в полите на Лозенската планина на надморска височина от 643 до 775 метра.

Уникалното му местоположение му осигурява по-голяма продължителност на слънчевото греене, в сравнение с кварталите, намиращи се по северните склонове на Витоша, например.

Сливане на две села

Както често се случва в българската история, днешното село Лозен е създадено чрез сливане на две по-малки населени места – Горни и Долни Лозен, на 13 декември 1955 г.

Местните разказват, че двете села са основани от двама братя, които се скарали и разделили заради общото им стадо. Според историческите факти, село Лозен съществува още от турско време.

Лозенската екопътека и манастир „Свети Спас“

Освен трите манастира („Св. Спас“, „Св. Димитър“ и „Св. Петър и Павел“), които се намират в покрайнините на селото, Лозен предлага и първата екопътека през Лозенска планина, която може да се ползва целогодишно.

Създадена през 2010 г., тя преминава през интересни местности и разполага с пейки, зона за пикник, беседка в подножието на връх Половрак, чешма, насочващи табели и информационни табла.

Ключова точка по маршрута е манастирът „Св. Спас“, който се намира на 5 км от бившето село Долни Лозен.

Разположен под връх Половрак върху естествена тераса, той предлага невероятен изглед към по-голямата част от Софийското поле.

Смята се, че е създаден през Второто българско царство, превръщайки се в най-източната обител от основания през 13 век манастирски комплекс Софийска Мала Света гора.