Пазарът на офиси в Лондон изпадна в „рецесия“ - делът на празните площи достигна най-високото си ниво от три десетилетия, според инвестиционната банка Jefferies.

Базираната в Ню Йорк компанията посочва, че свободните офис площи в Лондонското Сити - историческия финансов район на столицата на Обединеното кралство, представляват 10% от общите офис площи в района, докато в Уест Енд в Централен Лондон този процент възлиза на 7.

И двата дяла са най-високите от 30 години насам, посочна CNN. А в Canary Wharf - по-нов финансов район, свободните работни единици вече надхвърлят 20%.

Офисите в Лондон за последен път са били толкова празни през 1993 г., казва Майкъл Прю, анализатор на имоти в Jefferies. Тогава икономиката на Обединеното кралство беше в рецесия и пазарът на недвижими имоти се срина.

Сега огромни части от някогашните оживени бизнес райони на столицата прашасват поради засилената дистанционна работа повече от три години след пандемията.

От Jefferies изчисляват, че наемането на офисите в града е намаляло с 20% от края на 2019 г., тъй като отдалечената и хибридна работа процъфтява.

Според инвестиционната банка, свободните офиси вече са достигнали „повратна точка“, отвъд която наемите обикновено започват да падат. Заради това институцията понижи рейтинга на акциите на четири компании от сектора в понеделник, включително British Land и Derwent London.

„Търговията на дребно беше първата жертва на технологиите и смятаме, че офисите ще са следващите“, според анализатори от Jefferies. „Употребата им е намаляла, като наемодателите губят ценова мощ, тъй като наемателите освобождават излишното пространство.“

Сред тях е и Meta, която притежава Facebook.

Разваляме договора

British Land съобщи, че Meta се е съгласила да плати $181 милиона, за да развали договора си за наем на офис с площ близо 29 000 квадратни метра близо до лондонския Regent’s Park. Технологичната компания ще продължи да наема друга сграда в близост.

Очаква се този ход да намали печалбата на акция на British Land с около 0.73 цента за шестте месеца до следващия март, посочват от компанията.

Новината от Meta идва три месеца, след като HSBC обяви плановете си да напусне глобалната си централа в Canary Wharf и да заеме много по-малка сграда по-близо до центъра на Лондон.

Районът Canary Wharf, разположен в бившите докове на Източен Лондон, е изправен пред особен натиск. Все повече банкери го напускат, тъй като UBS започва да премества служители, работещи за Credit Suisse, в главния си офис в лондонското Сити.

Компанията, купена от UBS при спасително поглъщане тази година, е един от първоначалните наематели в Canary Wharf. Clifford Chance също трябва да напусне района до 2028 г., премествайки се в по-малък офис в Ситито.

Регулаторите следят отблизо пазара на бизнес имоти за признаци, че спираловидно нарастващите нива на свободни площи и падащите стойности на наемите могат да се превърнат в източник на следващата финансова криза.

Банките, предоставили заеми на строителни предприемачи, могат да бъдат силно засегнати от падащите стойности на имотите, предупреждават инвеститори и регулатори през последните няколко месеца.

„Ликвидността на инвестиционния пазар намалява поради несигурността при наемите и свиването на печалбите на предприемачите“, пишат анализатори от Jefferies.

Спадът в офисните наеми е в рязък контраст с пазара на жилищни наеми в Лондон, където търсенето е високо, а предлагането хронично ниско.

През август средният годишен ръст на цената на имот под наем надхвърли 17%, колкото отчете и през април. Това са най-големите скокове, откакто агенцията за недвижими имоти Hamptons започва да събира данни през 2014 г.