Затворен за обществеността повече от десетилетие, зашеметяващият Зейрек Чинили Хамам (Zeyrek Çinili Hamam) отново разкрива чудесата си за света.

Разположена в истанбулския квартал Зейрек, от европейската страна на Босфора, в непосредствена близост до историческия квартал Фатих, банята е построена през 1530 г. от Мимар Синан - главния архитект на прочути османски султани, като Сюлейман Великолепни.

„Чинили“ означава „покрит с плочки“ на турски, което подчертава най-забележителната характеристика на интериорния дизайн на хамама – някога той е покрит  с хиляди ярко сини плочки изник.

Отворен в продължение на пет века, служейки на обществеността най-вече като хамам, но за кратко като сарашка и склад в края на 1700 г., хамамът е доста порутен до затварянето си през 2010 г.

Стените му са покрити с мухъл, а плочките изник са почти изчезнали. Хамамът е временно отворен през 2022 г. за биеналето в Истанбул, но сега е на път да заживее изцяло нов живот.

След 13 години самота, Чинили Хамам ще посреща отново гости на 30 септември: първо като място за изложби, след това - от март 2024 г., като обществена баня с отделени секции за мъже и жени, съобщава CNN.

Освен че ще получи цялостен лифтинг, хамамът ще се сдобие и с пространство за съвременно изкуство под арките на византийската цистерна, която някога е пускала вода от месинговите си кранове, нов музей, който представя историята на сградата, и пълна с лаврови растения градина.

Това е втората голяма историческа реставрация на компанията за недвижими имоти The Marmara Group, купила сградата през 2010 г.

Разравяне на миналото

„Когато купихме хамама, не знаехме нито една от историите му. Но в Зейрек, където и да копаете, намирате нещо“, казва Коза Язган, творческият директор на проекта.

„В секцията за мъже открихме правоъгълни плочки, различни от обикновените шестоъгълни. Те бяха на стената и бяха изписани със стихотворение на фарси, като на всяка плочка имаше различни стихове. Ние ги преведохме, проучихме и открихме, че са били изгубени в даден момент – не са били там, където Синан първоначално ги е поставил,“ допълва той.

Когато хамамът е построен за първи път, стените са покрити с около 10 000 плочки, но само няколко са оцелели. Някои са загубени, други откраднати, а трети повредени от пожари и земетресения.

Плочките дори са продавани на чуждестранни музеи в края на 19 век – Marmara Group е проследила много от тях до далечни частни колекции и културни институции, включително V&A в Лондон.

Екип от археолози и историци в хамама им помага да идентифицират точно откъде идват техните плочки изник. Що се отнася до мистериозните плочки на фарси, Язган продължава: „Решихме да не ги оставяме там, където ги намерихме, а да ги изложим в музея.“

Проектиран от немската фирма Atelier Brüeckner, чиито предишни проекти включват дългоочаквания Голям египетски музей в Кайро и Лувъра в Абу Даби, музеят на Чинили Хамам ще покаже някои от многото римски, османски и византийски артефакти, открити по време на реставрацията на хамама - от монети до необичайни графити на чужди кораби.

Посетителите ще могат да разгледат набор от еклектични предмети, използвани от посетителите на банята в миналото, включително искрящи седефени чехли сабо, наречени налин.

Естествено, цял етаж от музея ще бъде посветен на невероятните плочки изник – футуристичен дисплей с добавена реалност ще пренася посетителите банята от времето на Мимар Синан, покривайки белите стени с пълния им тюркоазен блясък.

Това е впечатляващ опит да се реконструира нещо отдавна изчезнало, но Язган го смята за необходимо. „Имайки предвид как градът се промени през последните 20 години, мисля, че е по-важно от всякога да защитим тези исторически места. В противен случай всички те ще бъдат загубени“, казва тя.

Красива отвътре и отвън

Въпреки че многоетажните му дървени конструкции първоначално са изникнали около богатия манастир Пантократор от 12-и век, днес Зейрек е квартал, обитават от работническа класа.

Животът се съсредоточава върху пазарите за подправки и месо, които се разливат по улиците, докато плодовият аромат на домашно приготвено perde pilavı (ястие с пиле, грозде и ориз от Източна Турция) се носи от ресторантите.

Въпреки че е част от района на Истанбул, включен в списъка на ЮНЕСКО, Зейрек не прилича на близкия квартал Аясофия, където се намират Света София, Синята джамия и дворецът Топкапъ. Тук чуждите туристи са голяма рядкост.

Улиците на квартала са много шумни, а хамамът с площ от над 2 800 квадратни метра предлага спокойно бягство от тях.

Kem göz (зло око) виси на входната врата, гарантирайки, че всички злонамерени духове ще останат навън. Точно както би била преди 500 години, дъбовата врата е тежка и дебела – само че е толкова нова, че все още има миризмата на дъскорезница.

След като прекрачи прага, посетителят преминава през три стаи - типичен процес за всички турски бани. Първата е „студената“ (или по-точно със стайна температура), в която гостите се събличат и релаксират. Препоръчват се почивка на диваните с горещи кафе или чай.

Следва топлата стая – суха зона, в която тялото се аклиматизира към температури от около 30 градуса по Целзий. Последната стая е парният хаарет, загрят до 50 градуса по Целзий и съдържащ плоска мраморна плоча.

„Това е място за пречистване - както духовно, така и физически. Един час бягство от земните неща,“ казва Язган. Облечени служители мият и масажират клиентите си в тази зона.

Османското ноу-хау и безупречният минимализъм се обединяват в Чинили Хамам, за да създадат най-доброто пространство за почивка.

Стъклените звезди на куполообразните тавани позволяват да влезе достатъчно естествена светлина, която обаче да не дразни очите. Оригиналните османски детайли стимулират ума, но не нарушават атмосферата на спокойствие.

Връщане към живот

Първоначално, докато баните на хамама все още са сухи, Чинили ще бъде домакин на еднократна изложба на съвременно изкуство със специални произведения, посветени на темите за разруха, история и изцеление - три думи, които обобщават историята на мястото.

След като изложбата приключи през март 2024 г., баните ще бъдат напълнени с вода и върнати към първоначалната си функция. Язган казва, че хамамът ще възпроизвежда точно османските традиции за баня.

Вместо шведски масажи и ароматизирани масла, ще има горещи и влажни стаи, пукащи ставите хиропрактики и масажи с мехурчета, при които облаци от подпухнала пяна се втриват в кожата.

Въпреки това Язган подчертава нещо, което ще отличава Чинили от свръхтрадиционните хамами в Турция.

„Обикновено в хамамите дизайнът на секцията за мъже е по-висок и по-сложен. Те имат повече сводести тавани и плочки. Но тук ще има ротационни дни за всяка секция, така че всеки да може да се наслаждава на красотата на банята, независимо от пола му.“

Микрокосмосът на Истанбул

Виждайки девствените, празни стаи на хамама днес, трудно е да си го представим пълен с хора. Градината, където само тънък слой храсти маскира суровите кози бутчета, изложени в месарските магазини, също изглежда малко неуместно на фона на заобикалящата я среда.

Но Marmara Group вярва, че новореставрираният хамам може напълно да промени динамиката на квартала, използвайки неговите подценени исторически места, за да превърне Зейрек в дестинация за културен туризъм.

„Мислим да направим „карта на Зейрек“, показваща къде гостите на хамама могат да посетят други атракции в района или да се хранят в историческо пространство“, казва Язган.

Има много обекти за посещение в района: джамията Зейрек, монументалният римски акведукт на Валент и бароковата джамия Сюлейманийе са на 15 минути пеша.

И докато увеличаването на броя на посетителите може да изложи квартала на риск от облагородяване, хамамът има потенциала да се присъедини към непрекъснато разширяващото се портфолио на Истанбул от готини културни места: там, където човек може да се потопи в космополитното минало на града, участвайки в стар ритуал.

„С музея, стаите за релаксация и историческите артефакти, хамамът е като микрокосмос на Истанбул“, казва Язган.

Това определено ще бъде единственото място в града, на което можете да научите нещо ново, да се потопите в AR изживяване, да изпиете чаша кафе, да се събличете на обществено място и да излезете от него отпочинали.