Цените на петрола нарастват в началото на седмицата, изтривайки част от петъчните загуби, след като инвеститорите се фокусираха върху перспективите за ограничено предлагане, а сделката в последния момент, с която се избегна блокада на работата на американското правителство, възобнови апетита им към риск.

Декемврийските фючърси на петрола от сорта брент поскъпват с 18 цента, или 0.2%, до 92.38 долара за барел, след като в петък поевтиняха с 90 цента. Ноемврийските фючърси на брента губеха 7 цента, до 95.31 долара за барел при изтичането на контракта в петък.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 23 цента, или 0.3%, до 91.02 долара за барел, след като в петък се обезцениха с 92 цента.

И двата бенчмарка поскъпнаха с близо 30% през третото тримесечие вследствие на прогнозите за по-голям недостиг на суров петрол през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха допълнителните ограничения на добива до края на годината.

ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, е малко вероятно да променят настоящата си политика за производството на предстоящата през тази седмица среща, информира Reuters, позовавайки се на свои източници, тъй като по-ограниченото предлагане и нарастващото търсене водят до поскъпване на суровината.

"Цените на петрола започват седмицата силно на фона на опасенията относно предлагането и липсата на очаквания за промяна на политиката на ОПЕК+, а избегнатата през уикенда блокада на работата на правителството на САЩ осигури известно облекчение," заяви Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

"Дали цените ща продължат да се повишават или не, ще зависи от бъдещите тенденции при търсенето," допълва той.

Взето в последния момент решение на председателя на Камарата на представителите от републиканската партия Кевин Маккарти да се обърне към демократите за приемането на проектозакон за краткосрочното финансиране измести риска от блокада за средата на ноември, което означава, че над 4-те милиона служители на федералното правителство на САЩ могат да разчитат, че ще продължат да получават заплатите си засега.

Опасенията относно предлагането при петрола бяха подсилени и от броя на нефтените платформи в САЩ, който намалява със седем до 623 в предходната седмица, което е най-ниското ниво от февруари 2022 г., обявиха от Baker Hughes.

Средната цена на брента през четвъртото тримесечие се очаква да бъде 89.85 долара за барел и 86.45 долара през 2024 г., според проучване на Reuters сред 42 икономисти.

Междувременно, инвеститорите остават предпазливи по отношение на китайската икономика, след като стана ясно, че фабричната дейност в страната бележи ръст с по-бавни темпове през септември, като слабото външно търсене оказва влияние върху перспективите, въпреки че производството нараства.

Втората най-голяма икономика в света показва известни признаци на стабилизиране, след поредицата от скромни мерки, но имотният спад, намаляващият износ и високата безработица сред младите влияят на перспективите, пораждайки опасения от отслабване на търсенето на петрол.