В български териториални води се намират седем черноморски острова. Нито един от тях не е населен, но всички имат интересни истории.

Днес ще ви ги разкажем.

Остров Света Анастасия (старо име Болшевик)

Света Анастасия се намира в Бургаския залив, на 6.5 км югоизточно от града. Изграден от вулканични скали, това е третият по големина от българските острови в Черно море с площ от около 9 декара.

На него се намира манастирът „Света Анастасия“, част от който е църквата „Св. Климент Охридски“. Има и фар, няколко сгради за нощувки, ресторант и малък кей.

Островът е разположен на пътя на мигриращите птици Виа Понтика, като всяка пролет и есен над него прелитат огромни ята, а пойните птици го използват за почивка.

Най-ранното човешко присъствие на Света Анастасия датира от IV – VI век. През годините той служи като военна база, рибарско пристанище и лагер за политически затворници.

Днес Света Анастасия е единственият оцелял островен манастир в България. През летния сезон до острова пътува корабче, което тръгва от Морска гара Бургас.

Остров Свети Иван

Свети Иван е най-големият от седемте острова в българските териториални води на Черно море с площ от 0.66 km2. Намира се на около километър от най-северната точка на полуостров Столец, или стария Созопол.

Свети Иван е свещено място за древните траки, които изграждат на него голям храмов комплекс с огромна статуя на Аполон. В средата на V век на него е издигната раннохристиянска базилика, а след нея - манастирски комплекс.

Мястото се превръща в активен книжовен и християнски център. Той изпълнява тази роля до първите векове на османското владичество. Турците изравняват манастира със земята през 1629 г., за да не може да служи като убежище за пирати.

През Руско-турската война на мястото е изграден руски лазарет. След 1985 г. на острова се провеждат археологически изследвания и е открит реликварий с мощи на Свети Йоан Кръстител.

Свети Иван е убежище за над 70 вида птици, както и на най-голямата колония на средиземноморски, жълтокраки и сребристи чайки в България. На него се намира и единствената в страната популация на заек подземник.

На него е разположен сонарен морски фар, който – заедно с фара на нос Емине, показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив.

Посещението на острова се извършва с лодки и корабче от пристанището в Созопол, като има обозначени туристически пътеки. Достъпът обаче е забранен в периода април-юли, когато гнездят гларусите.

Остров Свети Петър (Островът на птиците)

Островът е с площ от едва 15 декара и се намира в близост до Свети Иван и полуостров Столец (стария Созопол). Известен е и като „Островът на птиците“, от чиито изпражнения е придобил типичния бял цвят на скалите си.

Смята се, че в миналото е бил част от остров Свети Иван, но се е отделил при природен катаклизъм. При алхеологически изследвания на него са открити следи от възрожденски параклис и антична керамика.

Свети Кирик и Юлита

Намира се на 250 м северозападно от Созопол, като площта му е около 80 дка. Това е единственият остров по Българското Черноморие, свързан с континента чрез вълнолом, изграден през 1927 г.

Чрез този изкуствен провлак Созополският залив се оформя като подкова, а водите му са спокойни и при най-лоши метеорологични условия. Смята се, че Свети Кирик - заедно с полуостров Столец, са най-старата заселена част на Созопол.

На него е изградена военноморска база, заради което достъпът е забранен. По-късно е обявен за паметник на културата и влиза в границите на резерват „Созопол“. Днес на него се извършват алхеологически разкопки.

Остров Свети Тома (Змийски остров)

Островът е разположен северно от устието на река Ропотамо (срещу Аркутино) на площ 12 декара. Получава името си от сивите водни змии, които го обитават.

Той е сред малкото места в България, на които се срещат диворастящи кактуси, засадени през 1933 г. от цар Борис III, който ги пренася от ботаническата градина в Братислава.

Днес двата вида растения от род Опунция са се разпространили на почти половината от територията на Змийския остров, което го прави трудно проходим. Кактусите цъфрят през юни с едри жълти цветове, а плодовете им са ядливи с големина на синя слива и аромат на ягода.

Птичи остров

Това е малък остров с площ 9 декара. Намира се близо до къмпинг Арапя, южно от Лозенец и северно от Царево. На острова кацат и гнездят чайки и други видове птици.

Русалка

Русалка е един от най-малките острови в българските териториални води на Черно море. Площта му е едва 2.4 декара. Намира се в Птичия залив, северно от нос Калиакра, близо до курорта Русалка.