По време на Октоберфест Мюнхен се превръща в гореща точка за забавление с безкрайните си чаши бира, традиционната баварска музика и неповторимия аромат на колбаси, изпълващ въздуха.

Централна част от фестивала, подобно на пивото, колбасите са кулинарните герои на един от най-популярните фестивали в света.

Тези кулинарни изкушения могат да бъдат намерени на различни щандове и шатри на територията му. Независимо дали са печени на скара, пържени или варени, колбасите обикновено се сервират с набор от гарнитури, включително кисело зеле, картофена салата и горчица.

Всъщност, в Германия има 1 200 вида колбаси. Шест от тях обаче са особено популярни и намират място и на Октоберфест, пише Taste Atlas.

Братвурст

Основен продукт не само на Октоберфест, но и в цяла Германия, братвурстът е колбас с подправки, направен от свинско, говеждо или телешко месо.

Той обикновено е по-къс и има пикантен вкус със силна нотка билки и подправки. Изпечен до съвършенство и съчетан с горчица или кисело зеле, братвурстът е основен продукт на фестивала.

Кнаквурст

Той е известен със своето отличително „щракане“ при отхапване. Традиционно направени от смляно свинско, говеждо месо и обилно подправени с чесън, тези колбаси са къси, дебели и често имат леко извита форма.

Въпреки че могат да бъдат варени или печени на скара, предпочитаният метод за приготвянето им е варенето, за да се запази сочна вътрешността им. Често сервиран с кисело зеле или картофена салата, кнаквурстът е пикантно лакомство, което върви добре след няколко бири.

Вайсвурст

Отличителен баварски специалитет, той представлява бледа, почти бяла наденица, направена от телешка кайма и свинска сланина. Напоен с пресни билки, лук, лимон и подправки, колбасът традиционно се сервира в купа с гореща вода.

Познавачите ще ви кажат, че най-добрият начин да ядете вайсвурст е да изсмучете месото от обвивката. Съчетан със сладка горчица и прясно изпечени гевреци, това е традиционна закуска на Октоберфест. В крайна сметка, в Бавария се смята за табу да се яде вайсвурст следобяд.

Франкфуртер

Произхождащ от Франкфурт, това е тънък, пушен колбас, традиционно правен от свинско месо в естествена овча обвивка.

Известен със своя богат вкус и фина текстура, той обикновено се вари, предлагайки сочна и ароматна хапка. Традиционно се сервира в хлебче (подобно на хот-дог), придружен от горчица, за да се хапва „в движение“.

Боквурст

Това е плътна, сочна наденица, направена предимно от телешко и свинско месо, подправена със сол, бял и червен пипер. Цветът й е леко блед и е напълнена в естествени обвивки.

Първоначално хапван с бира Бок (откъдето идва и името му), боквурстът се вари и след това понякога се пече на скара, предлагайки различен вкус.

Блутвурст

Това е вид кървавица, направена от свинска кръв, мас и смес от овесени ядки или галета, която притежава силен и отличителен вкус.

Въпреки че вероятно не е привлекателна храна за всички, нейният богат, земен вкус я правят предпочитан колбас за много посетители на Октоберфест.