След старта на продажбите на най-новия модел на компанията през септември някои потребители се оплакаха, че устройствата се нагорещяват прекалено много.

От Apple казаха, че има бъг при обновяването на операционната система на телефона iOS 17. От компанията обаче също така посочиха, че промени в приложенията на трети страни "водят до претоварването на системата".

Потребителите на iPhone са свикнали да очакват устройствата им да се нагряват по време на първоначалните настройки или когато се осъществява архивиране поради количеството процесорна мощ, което се използва и извънредната работа на телефона, но при iPhone 15 тези проблеми се задълбочават.

От Apple казват, че устройството може да се усеща по-топло през първите няколко дни "след настройването му или възстановяването на настройките заради повишената активност на заден план." "Установихме няколко условия, които водят до нагряването на устройствата повече от очакваното."

Сред тях е бъг в операционната система iOS 17, която е най-новата версия на софтуера на Apple и е достъпна за най-новите модели.

"Друг проблем са ъпдейти на приложения на трети страни, които водят до претоварване на системата," обявиха от компанията, допълвайки, че работят с разработчиците на приложения по корекции, които са в процес на пускане.

Сред въпросните приложения са Instagram, Uber и видеоиграта Asphalt 9, според Apple. От Instagram вече са отстранили проблема със своето приложение през миналата седмица.

Предстоящото отстраняване на открития бъг в iOS 17 няма да намали производителността на телефона при справянето с проблема с нагряването. От Apple наблегнаха на факта, че загряването на новите модели не е свързано с новия корпус от титан при iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max.

Компанията също така отхвърли спекулациите, че проблемът е свързан с новия USB-C порт. Според Apple, проблемът не крие рискове за безопасността или от нараняване и няма да се отрази на дългосрочното представяне на телефона.