Американският технологичен гигант Apple обяви, че поддръжката на всички смарт часовници Apple Watch от първо поколение, включително и на най-луксозната "златна" серия, ще бъде прекратена. 

Това означава не просто край на софтуерната поддръжка, тъй като тя приключи още през 2018 г. с последния ъпдейт на операционната система watchOS 4.3.2 през 2018 г., но и на всички дейности по хардуера.

Компанията вече няма да предоставя части, ремонти или услуги за подмяна, съобщава електронното издание The Verge. 

Apple Watch Edition, който се отличаваше с истинско златно покритие и цена между 10 и 17 хиляди щатски долара, беше един от проектите на бившия водещ дизайнер на компанията Джони Айв.

Когато беше пуснат на пазара през 2015 г., той се появи на китките на редица знаменитости, включително немския моден дизайнер Карл Лагерфелд и певицата Бионсе.

Серията Edition е първият опит на Apple да се конкурира с традиционните производители на луксозни часовници, но версията с масивно злато издържа на пазара само една година, преди компанията да се откаже от нея в полза на много по-евтините керамични и титаниеви версии. 

Повечето хора не притежават богатствата на Бионсе или Лагерфелд, но дори и онези, които са склонни да заделят петцифрена сума за часовник, предпочитат да изберат нещо, което би запазило стойността си след няколко десетилетия.

Бихте могли да похарчите между 10 000 и 30 000 долара за Cartier Tank, например, и да не се притеснявате дали ще можете да го обслужите след 8 или 80 години.

Докато съществуват производителите на луксозни часовници, като Cartier, Patek Philippe, Rolex и т.н., можете да разчитате на всички ремонтни услуги от първа ръка. 

Но сега, ако вашият Apple Watch на стойност 17 000 долара трябва да бъде ремонтиран, можете да опитате късмета си с неоторизиран сервиз, да се опитате сами да смените батерията или дисплея, или просто да го носите като моден аксесоар.

Тази опция не е за подценяване, тъй като самият Карл Лагерфелд дори не беше настроил своя златен Edition, пише още изданието.