Правителството на САЩ е издало първата по рода си в света глоба на компания за това, че е оставила космически боклук в земната орбита.

Федералната комисия по комуникациите е глобила Dish Network със 150 000 долара за това, че не е премахнала стар сателит достатъчно далече от други, които все още се използват.

Компанията е признала своята отговорност за сателита EchoStar-7 и е договорила „план за съответствие“ с FCC.

Космическият боклук представлява части от технологични устройства, които вече не се използват, но обикалят околоземната орбита и създават опасност от сблъсъци.

Официалното им наименование е космически отпадъци и сред тях има неща като стари сателити и части от космически кораби.

От FCC казват, че на височината, на която сателитът на Dish обикаля около Земята, той представлява потенциален риск за други сателити.

EchoStar-7 е изстрелян през 2002 г. в геостационарна орбита, която започва при височина от 36 000 км. над земната повърхност.

От Dish е трябвало да отдалечат сателита на още около 300 км. от Земята, но в края на жизнения му цикъл през 2022 г. той е бил преместен само на около 122 км. поради загуба на гориво.

Глобата в размер на 150 000 долара представлява много малка част от приходите на Dish, които възлизат на 16.7 млрд. долара през 2022 г.

Глобата обаче може да окаже ефект върху други сателитни компании, смята доктор Меган Арго, старши преподавател по астрофизика в Университета на Централен Ланкашър.

"Фактът, че за първи път използват регулаторните си правомощия определено поне ще привлече вниманието на останалата част от индустрията, тъй като вероятно ще ги използват пак", според доктор Арго.

Смята се, че от пускането на първия сателит през 1957 г. в космоса са изстреляни над 10 000 изкуствени спътници, като повече от половината от тях вече не се използват.

По изчисления на НАСА в околоземната орбита има над 25 000 парчета от космически отломки с дължина над 10 см.