Google ще направи изпращането на спам съобщения до потребителите на Gmail по-трудно, обявиха от компанията.

Компанията информира, че ще изисква изпращащите по над 5 000 имейла на ден на потребители на Gmail да предлагат бутон за отписване с един клик в съобщенията си.

Компанията също така ще изисква да удостоверяват своя имейл адрес, конфигурирайки системите си, така че да доказват, че притежават своя домейн и не подменят IP адреси (IP spooofing).

Притежаваната от Alphabet Google също така казва, че може да не доставя съобщения от податели, чиито имейли често са обозначавани като спам и не отговарят на изискването за “праг на спам съобщения под 0.3%”, според инструмента за анализиране на имейли Postmaster Tools.

От Google казват, че са се договорил с Yahoo да направи същите промени и че те ще влязат в сила през февруари 2024 г.

Предприетите мерки са част от продължаващата битка между големите технологични компании и спамърите, които използват отворени системи, като електронната поща, за да изпращат измамни съобщения и да дразнят потребителите. От години компаниите използват техники за машинно обучения в борбата със спама, но това е битка с променлив успех, тъй като спамърите откриват нови начини за заобикаляне на филтрите.

“Тези промени са нещо като настройка за света на имейлите. С коригирането на някои неща можем да си гарантираме, гладка работа на електронната поща,” пише продуктовият мениджър на Google Нийл Кумаран в блогпост. “Това обаче не е еднократно упражнение. Поддържането на електронната поща по-сигурна, удобна за потребителя и без спам изисква постоянно сътрудничество и бдителност от страна на цялата имейл общност.”

Промените на Google може да засегнат и някои легитимни търговци, които използват електронната поща агресивно, за да рекламират или да поддържат връзка с клиентите си. Най-вече става въпрос за изискването за бързо отписване.

Близо половината от всички имейли, изпратени през 2022 г., са били спам, сочат изчисления на компанията за услуги за киберсигурност Kaspersky Anti-Virus.