Тази седмица Netflix пусна документалния филм "Бекъм", посветен на семейството на бившия британски футболен национал Дейвид Бекъм и неговата съпруга - популярната поп звезда Виктория.  

В рамките на четири епизода Дейвид Бекъм и много от неговите роднини разказват на зрителите за футболната му кариера. Десетилетие след като се пенсионира, той все още е много известен, което важи и за бившата певица от Spice Girls.   

Но освен че са популярни със собствените си постижения, семейство Бекъм успява да превърне връзката си в световен бизнес бранд, пише Euronews. Според Sunday Times, нетното състояние на двойката се оценява на близо 500 милиона евро.

Как Дейвид и Виктория Бекъм натрупват богатството си? 

Очевидният отговор е, че и двамата са достатъчно известни поотделно, преди да превърнат брака си в бизнес. 

През 90-те години Виктория Бекъм, която по това време все още носи бащиното си име Адамс, е член на поп групата Spice Girls, а Дейвид Бекъм е изгряващата звезда на британския футболен гранд Манчестър Юнайтед.

Спортната му кариера тръгва в момент, когато футболистите започват да се превръщат в знаменитости.

В днешно време това изглежда съвсем нормално, имайки предвид кариерата на хора, като Лионел Меси или Кристиано Роналдо, но през 90-те години славата на повечето играчи се ограничава само до спортните им успехи. 

Обществеността обаче постепенно свиква с играчи, рекламиращи кремове за лице, маратонки и дори планове за мобилни телефони.

Точно прави и Дейвид Бекъм - неговият имидж не се свързва само с Манчестър Юнайтед или мачовете на националния отбор. Личността му се появява в списания, по телевизията, а малко по-късно и в интернет. 

По това време Виктория Адамс вече е световноизвестна британска поп звезда. Тя става известна с прякора Пош Спайс по време на работата си със Spice Girls, но дори и след разпадането на групата остава в светлината на прожекторите.

Като съпруга на мъжа, който по това време е най-известният футболист в света, папараците никога не я изпускат от погледа си. Виктория Бекъм продължава да се появява на кориците на списанията, а по-късно стартира и собствен моден бизнес.

Възвръщаемост от славата 

Сватбата на Дейвид и Виктория Бекъм е добър пример за това как известните могат да "капитализират" своите семейни отношения. Пресата я определя като събитието на годината в света на шоубизнеса през 1999 г.

Булката и младоженецът получават 1 милион паунда от британско списание за снимките от тържеството, като сумата се равнява на над 2 милиона евро по днешния курс, коригиран с инфлацията. 

В документаления филм на Netflix двойката обаче споделя как постоянното медийно внимание може да бъде изключително стресиращо за семейството им, особено за малките деца.

В същото време, точно това медийно внимание им помага да изградят своята марка и да превърнат името си в доходоносен бизнес.

"Знаех, че футболната ми кариера ще приключи в един момент и исках да имам с какво да се занимавам и след футбола", разказва самият Дейвид Бекъм. И той прави точно това.

След като участва в реклами на Pepsi, H&M и други марки, Дейвид Бекъм решава да създаде своя собствена марка. Той продава парфюми, очила и управлява няколко инвестиционни компании.

След доходоносна футболна кариера, включваща договори за милиони евро, Дейвид Бекъм инвестира в различни компании, включително и в дял от американската Major League Soccer, и става почетен посланик на Катар по време на Световното първенство в страната през 2022 г.

Той и съпругата му Виктория са и съсобственици на компании, като Beckham Brand Holdings Limited, която обхваща марките на Дейвид и модния бизнес на Виктория. В последните подадени отчети на компанията двойката декларира печалба от над 22 милиона евро за 2021 г.

Виктория преминава през подобен път. След като работи като модел за марки, като Dolce & Gabbana, и редовно попада на първите страници на модните списания, тя стартира свои собствени модни линии.

Първата ѝ колекция е представена през 2006 г. под марката dVb (което означава Дейвид и Виктория Бекъм), а през 2008 г. взима участие и в Седмицата на модата в Ню Йорк. Бившата поп звезда първоначално не се приема сериозно в елитните модни среди.

Виктория Бекъм обаче доказва, че е достойна за световните луксозни марки и подиуми, а списание Vogue я описва като един от най-неочаквано сериозните модни претенденти в последно време.

Семейството се превръща в марка

Виктория и Дейвид Бекъм разширяват бизнеса и семейството си във време, в което интернет и социалните мрежи се развиват активно.

Точно като най-известното семейство от инфлуенсъри в света - Кардашиян-Дженър, влиятелната двойка разбира колко е важно да използват имиджа си, за да стимулират своите марки.

В края на 90-те Дейвид се радва на имиджа на семеен мъж, който не се поколебава да пропусне тренировка с Манчестър Юнайтед, за да се грижи за болния си син.

В различни интервюта и списания през годините двойката ентусиазирано споделя подробности за личния си семеен живот, за ролята си на родители, като отново успява да достигне до аудитория, различна от тази, която се интересува само от футбола, музиката и модата. 

Двойката често споделя лични снимки в профилите си в Instagram, радвайки десетките си милиони последователи не само с това, което продават, но и с това кои са всъщност.

Четирите им деца - Бруклин, Круз, Ромео и Харпър Бекъм на възраст между 12 и 24 години, вървят по стъпките на техните родители.

Миналата година Бруклин - най-големият син на семейство Бекъм, се ожени за американската актриса и милиардерска наследница Никола Пелц.

Сватбата привлече вниманието на медиите точно както тази на родителите му. За снимките от сватбеното тържество двойката е получила над 3.5 милиона евро.

По всичко изглежда, че бизнес империята на семейство Бекъм може да просъществува още много години, пише още Euronews.