99-годишният Чарли Мънгър, който в продължение на повече от 50 години е дясна ръка на инвестиционната легенда Уорън Бъфет, е дарил 40 млн. долара на музей в Калифорния.

Мънгър е дарил 77 акции от клас А на Berkshire Hathaway на Henry E. Huntington Library and Art Museum в Сан Марино, Калифорния, оценени на малко над 40 млн. долара.

Преди десетилетие, той дари акции за близо 33 млн. долара, за да помогне за изграждането на нов образователен и посетителски център. Новото дарение ще бъде използвано за изграждането на 30 жилища за гостуващи учени, които ще се ползват, докато те правят своите изследвания в музея.

Говорителят на музея Сюзън Търнър-Лоу каза, че учените прекарват по една година в Huntington, но скъпите наеми в Лос Анджелис са направили посещенията им почти невъзможни. Според нея, това е една дългогодишна мечта, която е в процес на изпълнение.

След дарението, Мънгър притежава 4 033 акции от клас А на Berkshire. Той разполагаше с 15 911 акции през 2000 г., които днес имат оценка от 8.3 млрд. долара.

Въпреки даренията си, той все още е милиардер заради повишаващата се стойност на книжата на инвестиционната компания.

Мънгър ще навърши 100 години през януари. Днес той продължава да живее в Южна Калифорния, въпреки че Бъфет и Berkshire са базирани в Омаха, Небраска.