От свръхтуризъм към никакъв туризъм и обратно.

Много градове направиха пълен кръг, като в момента се тревожат от прекалено многото туристи вместо от прекалено малкия им брой.  

Възходът на нискотарифните авиокомпании, имотите за краткосрочен наем и круизните кораби са част от проблема, казва пред CNBC Лионел Саул, научен сътрудник и гост-лектор в EHL Hospitality Business School.

Това обаче важи и за социалните медии, онлайн инфлуенсърите, филмите и телевизонните сериали, тъй като те насочват много хора към едни и същи места, казва Татяна Цуканова, научен сътрудник в същото учебно заведение в Лозана, Швейцария.

“Те просто идват, правят си хубаво селфи, публикуват го в социалните медии, увеличават популярността на даденото място … и си тръгват,” казва тя.

Населението на Земята се очаква да достигне 8.5 милиарда души през 2030 г. А в периода от сега до 2030 г. се очакват допълнителни 50 милиона международни пътувания годишно, основно от Азия, според Световната организация по туризъм към ООН.

Какви мерки се прилагат?

Жители на малкото австрийско селце Халщат, което, според някои, е вдъхновението зад популярната поредица на Disney “Замръзналото кралство”, изградиха временна дървена ограда, която да възпира любителите на селфитата, след като техният брой нарасна неимоверно след появата на града в южнокорейски сериал, казва Цуканова.

“Селцето беше изправено пред перспективата да посреща около 1 милион туристи годишно при население от едва 800 души,” казва тя. Това обаче не продължи дълго и след разразилото се недоволство в социалните медии, оградата беше премахната от местните власти.

На други места се налагат ограничения в броя на дневните посетители (Мачу Пикчу, Акропола в Атина, Боробудур в Индонезия, плажовете в Сардиния) и се ограничава достъпът на големи круизни кораби (Венеция, Бора Бора).

Има обаче един град, който отива още по-далеч - Амстердам.

Градът, който Саул определя като “пионер в борбата със свръхтуризма”, предприе мерки срещу туристическите автобуси, туристическите магазини, отварянето на нови хотели и имотите под наем тип Airbnb, според The Guardian.

Градските власти също така обмислят забраната на круизни кораби и преместването на известния квартал на червените фенери извън центъра.

Нидерландската столица стартира уникална кампания през април, уведомявайки някои туристи - и по-конкретно младите британски мъже, да “стоят надалеч“, ако смятат да пътуват до града, за да купонясват или да употребяват наркотици.

Глоби и такси

Някои градове се прицелват в портфейлите на туристите, налагайки глоби за лошо поведение. Венеция глобява туристите за консумация на храна и напитки на земята, за плуване в каналите и ако се разхождат по улиците по бански.

От следващата година градът ще изпробва нова тактика – налагането на 5 евро такса за еднодневните посетители.

Нови туристически такси ще има и във Валенсия (Испания), Манчестър (Англия),Тайланд и Исландия, казва Иван Сапров, основател на щатската компания за технологии в сферата на туристическата индустрия Voyagu.

Остров Бали също ще таксува туристите с по 150 000 рупии (10 долара) от февруари 2024 г., според местни медии.

Таксите, свързани с устойчивостта, обаче не са толкова горчив хап за преглъщане от страна на туристите, стига те да бъдат обявявани, казва Сапров пред CNBC.

“Близо 40% от нашите клиенти подкрепят тези такси, защото генерираните приходи могат да бъдат използвани за създаването на приятни съоръжения и услуги за туристите и за местните хора”, казва той

Някои туристи подкрепиха обявената през 2022 г. от Бутан „такса за устойчиво развитие“ в размер на 200 долара на ден, докато други я определиха като елитистка. След това страната намали налога на два пъти, за да привлича туристи.

“Постигането на баланс е много сложно,” казва Саул.

Икономическите ограничения са половинчати мерки, според Цуканова, която добавя, че глобите и таксите, сами по себе си, не предотвратяват свръхтуризма. Необходимо е също така сътрудничество между градовете, обектите, местните бизнеси и жителите.

Справянето с туристическите потоци

Ключът към справянето със свръхтуризма се крие в „туристическите потоци“, казва генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили.    

“Проблемът е със справянето с потоците от хора,” казва той, като допълва, че новите технологии могат да помогнат в това отношение.

Технологиите могат да следят тълпите от хора и да предоставят информация в реално време на пътуващите, казва Цуканова.

Lidar сензори, които обикновено се използват в автомобилите, управляват потока от туристи в градове в Северна Германия, пише Саул в статия, публикувана в EHL Insights. 

За да се справят с пренаселеността без да жертват приходите от туризъм, някои държави примамват туристите да посещават не толкова популярни райони.

Индонезия представи “10 нови Бали” през 2016 г., като впоследствие броят беше намален до пет, за да запознае туристите с други красиви места в страната.

Туристическите власти в Япония пък призоват пътуващите да посещават селски райони, в които половината от общините са изложени на риск от изчезване до 2040 г. вследствие на обезлюдяване, според The Japan Times.

Туризмът трябва да се развива и да се регенерира, според Даръкл Уейд, съосновател на Intrepid Travel. “Един от проблемите му е, че в момента той е точно обратното на регенеративен,” казва той. “Той само извлича и това не може да продължи още много.”

Саул казва, че неговият екип проучва регенеративен туристически модел, при който туристите помагат на общностите, които посещават. “Идеята не е просто да дойдете и да си тръгнете,” казва той.

Според него, туристите могат да участват във възстановяването на коралови рифове, да засаждат растителност или да правят така, че парите им да отиват за местните общности, като резервират по-малки хотели и семейни ресторанти.

Туристите също така трябва да променят начина си на мислене, смята Цуканова.

“Имаме приложение, на което можем да отбелязваме колко страни сме посетили и колко процента от площта на земята сме покрили,” казва тя. “Нашето най-голямо предизвикателство е да образоваме хората да пътуват по различен начин.”