Популярната в момента сфера на генеративния изкуствен интелект предстои да се сблъска с реалността през следващата година.

Това прогнозира анализаторска компания, посочвайки отслабващото въодушевление около технологията, нарастващите разходи за управлението ѝ и увеличаващите се призиви за регулация като признаци за това, че тя е изправена пред забавяне на темповете на растеж.

В годишната си прогноза за бъдещето на технологичната индустрия през 2024 г. и след това от CCS Insight правят няколко предположения какво очаква изкуствения интелект (AI) - технология, която породи безброй медийни материали както за обещаващото ѝ бъдеще, така и за капаните, свързани с нея.

Основната прогноза на CCS Insight за 2024 г. е, че генеративният AI го очаква “студен душ”, тъй като реалността относно разходите, рисковете и сложността “заменят въодушевлението” около технологията.

“Основното е, че сега всички говорят за генеративния AI - Google, Amazon, Qualcomm, Meta,” казва пред CNBC Бен Ууд, старши анализатор в CCS Insight.

“Ние сме големи застъпници за AI, смятаме, че ще окаже огромен ефект върху икономиката, както и върху обществото, като цяло, и че е нещо страхотно по отношение на продуктивността,” казва Ууд.

“Въодушевлението около генеративния AI през 2023 г. обаче беше толкова огромно, че смятам, че е прекалено, докато в същото време има много препятствия, които да се преодолеят до достигането му на пазара,” допълва експертът.

Моделите с генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT, Bard, Claude и Synthesia, разчитат на огромни количества изчислителна мощ, за да управляват сложни математически модели, които им позволяват да предоставят отговори на въпросите на потребителите.

Компаниите трябва да купуват мощни чипове, за да управляват AI приложения. В случая с генеративния изкуствен интелект, това често са усъвършенствани графични процесори (GPU), проектирани от щатския гигант в сферата на полупроводниците Nvidia, които големи компании и малки разработчици избират за своята работа, свързана с AI.

Сега все повече компании, сред които Amazon, Google, Alibaba, Meta и OpenAI, проектират свои собствени AI чипове, с които да управляват тези AI програми.

“Разходите само за мобилизирането и поддържането на генеративен AI са огромни,” казва Ууд. “За тези огромни компании не е проблем, но за много организации и разработчици просто ще стане прекалено скъпо.”

Регулации

Анализаторите на CCS Insight също така прогнозират, че регулациите в сферата на AI в ЕС, който често задава тенденциите, когато става въпрос за технологично законодателство, ще се сблъскат с препятствия.

ЕС първи ще въведе конкретни регулации за AI, но те вероятно ще бъдат ревизирани и пренаписани “много пъти” заради скоростта, с която се развива сферата на изкуствения интелект, казват те.

“Законодателството няма да бъде финализирано до края на 2024 г., което предоставя на индустрията възможност да направи първи стъпки към саморегулация,” прогнозира Ууд.

Генеративният AI доведе до вдигането на много шум от страна на почитатели на технологиите, рискови капиталисти и компании, след като хората бяха запленени от способността му да създава нови материали по човешко подобие, използвайки текстови насоки.

Технологията се използва за създаването на всичко - от текстове за песни в стила на Тейлър Суифт до колежански есета.

Тя е многообещаваща по отношение на разкриването на потенциала на AI, но също така предизвиква все повече опасения от страна на правителства и на обществото, че напредва прекалено много и излага на риск много работни места.

Няколко правителства призовават за регулациите в сферата на AI. В ЕС вече се работи по приемането на Закон за изкуствения интелект, който ще предложи базиран на риска подход, а определени технологии, като лицево разпознаване в реално време, може да бъдат забранени напълно.

В случая с инструментите с AI, базирани на големи езикови модели, като ChatGPT на OpenAI, разработчиците трябва да ги предоставят за независими прегледи, преди да предоставени за ползване на широката общественост.

Това предизвиква противоречия сред AI общността, която гледа на плановете като на прекалено ограничаващи.

Предупреждения за AI съдържанието

Онлайн търсачка скоро ще добави предупреждения, за да информира потребителите, че материал, който четат от определен издател, е генериран от AI, а не е писан от хора, според CCS Insight.

Всеки ден се публикуват редица новинарски истории, генерирани от AI, които често изобилстват от фактологични грешки и дезинформация. От NewsGuard са установили 49 новинарски уебсайта, чието съдържание се генерира изцяло от AI сфотуер.

От CCS Insight прогнозират, че подобно развитие ще накара компания в сферата на онлайн търсенето да обозначава материалите, които са дело на AI.

AI престъпленията

От CCS Insight прогнозират, че през следващата година ще има арести на хора, които извършват измами с чужда самоличност с помощта на AI. От компанията очакват още през 2024 г. полицията да направи първия си арест на човек, използвал AI, за да се представя за някой друг.